Luchtvervuiling maakt meer slachtoffers dan aids en malaria samen
Elk jaar sterven 3 miljoen mensen voortijdig door luchtvervuiling, en dat aantal kan nog verdubbelen tegen 2050. Verrassend genoeg is de landbouw bij de belangrijkste oorzaken.
Elk jaar sterven wereldwijd 3,3 miljoen mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling, dat zijn meer sterfgevallen dan de slachtoffers van aids en malaria samen.
De meeste slachtoffers van luchtvervuiling vallen door fijnstof, kleine partikels die diep in de longen doordringen en er onder meer longkanker, hartaandoeningen en beroertes veroorzaken. Er is ook niet meteen beterschap in zicht: als er niet wordt ingegrepen, zal het aantal vroegtijdige overlijdens door luchtvervuiling tegen 2050 verdubbelen, voorspelt een studie door het Duitse Max Planck-Instituut.
Bovendien hielden de wetenschappers geen rekening met luchtvervuiling binnenskamers, naar schatting nog eens goed voor 3,4 miljoen slachtoffers per jaar. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature.
Veeteelt
Bij luchtvervuiling wordt spontaan gedacht aan industrie en transport, maar de vervuiling blijkt afkomstig uit erg uiteenlopende bronnen, afhankelijk van de regio in de wereld. Zo is het gebruik van vervuilende energie door gezinnen goed voor minstens de helft van de slachtoffers in China en India.
De grootste verrassing is echter de uitstoot van de landbouw in het Westen, met name ammoniak afkomstig uit meststoffen en de veeteelt. Het reageert met partikels uit verkeer en industrie tot ammoniumsulfaat en ammoniumnitraat en is zo goed voor een vijfde van alle slachtoffers uit luchtvervuiling. In de VS, Rusland, Japan en Europa is het zelfs de belangrijkste oorzaak van luchtvervuiling. (IPS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier