Kunnen voedingslabels ons gezonder laten eten?
In Frankrijk verschijnen weldra ‘nutri scores’ op de voedselverpakkingen. Een combinatie van kleuren en lettercodes moet de consumenten er richting gezondere voeding helpen. Hoe zit het in ons land?
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) laat onderzoeken of een doeltreffend systeem van voedingslabels mogelijk is om de consument gezondere keuzes te laten maken. Concreet vraagt De Block tegen eind dit jaar mogelijke voorstellen van de administratie.
“Als blijkt dat er een systeem bestaat dat mensen echt kan aanzetten om gezonder te eten, dan zijn we daar uiteraard voor”, verduidelijkt de woordvoerster van De Block. “We hebben onze administratie gevraagd om met voorstellen te komen en na te gaan wat een goede optie zou kunnen zijn.”
Voorbeelden uit het buitenland
Want niet elk systeem is even doeltreffend, zo tonen voorbeelden uit het buitenland aan. Onder meer door aanhoudende onduidelijkheid schrapten onze noorderburen alweer het ‘vinkje’ op voedingsmiddelen in de supermarkt. Veel Nederlanders bleken immers niet te weten dat het blauwe vinkje bijvoorbeeld niet betekende dat het om een gezond product ging, maar slechts om de gezondste keuze per productgroep. En dus op zich nog steeds ongezond kon zijn.
Ook het Franse systeem met ‘nutri scores’ dat nu wordt ingevoerd, werkt per productgroep. Per groep – ontbijtgranen, pizza’s, microgolfmaaltijden, frisdrank… – zal een kleurenschaal in combinatie met lettercodes aangeven welke producten gezonder zijn dan andere. Verplicht wordt het systeem niet.
Stigmatisering
Het kabinet van De Block wijst er op dat “een groot deel van de voedingsindustrie nu al haar verantwoordelijkheid neemt”. Vorige zomer ondertekende de minister nog een Convenant Evenwichtige Voeding met sectorfederaties Fevia en Comeos, wat via het verminderen van suikers en vetten moet leiden tot een daling van de calorie-inname met 5 procent.
Eerder zorgden afspraken met de industrie ook al voor een aanzienlijke daling van het zout in de Belgische voeding.
Lees ook: Veel minder zout in Belgisch voedsel
Een erg simpel systeem met kleuren- en lettercodes ziet Fevia alvast niet zitten, zo luidt het in Le Soir. De Belgische koepel van de voedingsindustrie vreest een oversimplificatie die tot stigmatisering zou leiden van producten “die niet slecht zijn als ze met mate gegeten worden”. Test-Aankoop juicht bijkomende maatregelen dan weer toe.