Illegale huidbleekmiddelen nog steeds op Belgische markt
Bijna zestig procent van de in beslag genomen huidblekende cosmeticaproducten testen positief op één of meerdere illegale bestanddelen.
Uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) blijkt dat bijna zestig procent van de in beslag genomen huidblekende cosmeticaproducten één of meerdere illegale bestanddelen bevatten.
Huidblekende producten worden gebruikt door personen met een lichte huidskleur om een egalere huidskleur te bekomen of ouderdomsvlekken te verminderen. Huidblekende cosmetica worden ook vaak gebruikt door mensen van Afrikaanse en Aziatische origine om de intensiteit van de huidtint te verminderen.
Om de problematiek en het gevaar van namaakcosmetica te onderzoeken, werden 163 in beslag genomen verdachte huidblekende cosmetische producten onderzocht. “De producten werden in 2011 en 2012 in beslag genomen op luchthavens, (zee)havens en in etnische shops. Het was het eerste onderzoek in België”, aldus dr. Eric Deconinck, expert dienst Geneesmiddelen bij het WIV.
Nevenwerkingen als nier- en leverschade
Twee op de drie van de geanalyseerde cosmetische producten bleken één of meerdere illegale huidblekende bestanddelen te bevatten. “De concentraties bleken voor medisch gebruik, dus kortstondig gebruik en onder begeleiding. Soms ook voor een beperkte oppervlakte van het lichaam”, aldus dr. Deconinck.
Het WIV wijst er op dat de illegale bestanddelen ernstige nevenwerkingen kunnen veroorzaken, tot nier- en leverschade, aldus dr. Deconinck. Hierdoor vormen ze een gevaar voor de consument. Consumenten die huidblekende producten willen aankopen, doen dit best bij de apotheker of een erkende verdeler, zeker niet via het internet of etnische shops. Sommige van de producten zijn misschien legaal in Afrika, maar niet in de EU, klinkt het. (Belga/AVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier