Hiv-behandeling: Familiale situatie en complicaties drijven kosten op
1.027,5 euro per maand of 34,25 euro per dag kost de gemiddelde hiv-behandeling. Vooral voor alleenstaanden of gescheiden patiënten wegen deze kosten zwaar door.
De uitgaven voor hiv-remmers kunnen beduidend stijgen als de patiënten alleenstaand of gescheiden zijn, arbeidsongeschikt worden verklaard of een lagere sociaaleconomische achtergrond hebben. Ook als er bijwerkingen optreden loopt de kostprijs van zo’n 1.000 euro per dag hoger op, zo blijkt uit onderzoek van de UHasselt en het Aidsreferentiecentrum van het UZ Gent.
‘Onze bevindingen tonen het belang aan van het stimuleren van het gebruik van goedkopere generische middelen en van de sociale integratie van mensen met hiv’, zegt prof. dr. Dominique Vandijck (UHasselt) die het onderzoek leidde.
Lage sociaaleconomische achtergrond
‘Tot nu toe waren concrete data voor België niet beschikbaar’, aldus professor Vandijck. ‘Wij maakten voor 235 personen met hiv een inschatting van alle uitgaven die gepaard gaan met de therapie en komen uit op een gemiddelde van 34,25 euro per dag of 1.027,5 euro per maand. Een diepgaandere analyse toonde dat de uitgaven voor hiv-remmers beduidend stijgen voor alleenstaande of gescheiden hiv-patiënten (35,02 euro/dag), arbeidsongeschikten (39,57 euro/dag) en voor patiënten met een lagere sociaaleconomische achtergrond (38,18 euro/dag).
‘Maar ook voor personen bij wie het hiv-virus resistentie vertoonde (45,26 euro/dag) en/of die kampen met nevenwerkingen ten gevolge van de hiv-medicatie, stegen de kosten van de antiretrovirale behandeling’, zegt Vandijck. Door deze cijfers te extrapoleren naar het aantal personen met hiv in België die momenteel behandeld worden, konden de onderzoekers ook berekenen hoeveel die antiretrovirale therapie in totaal op jaarbasis kost.
‘Dan kom je op een bedrag van 164.630.160 euro. Dat is 3 tot 4 procent van de totale jaarlijkse uitgaven aan geneesmiddelen in België.’
Sensibilisering en preventie
Volgens de onderzoekers onderstrepen de resultaten waarom strikte therapietrouw zo belangrijk is. Prof. dr. Dominique Vandijck: ‘Alleen zo kun je immers bijkomende aandoeningen beperken. Indien dat niet lukt, wordt een overschakeling naar, duurdere, tweede- of zelfs derdelijnsbehandelingen noodzakelijk. Onze bevindingen tonen het belang aan van het stimuleren van het gebruik van goedkopere generische middelen en van de sociale integratie van mensen met hiv.’
De huidige initiatieven van de regering rond screening of het aan het werk krijgen en houden van mensen met chronische aandoeningen, zijn volgens de onderzoekers dan ook lovenswaardig. ‘Maar bijkomende inspanningen op het vlak van sensibilisering, preventie en opvolging van mensen met hiv zijn hoognodig. Die dragen immers óók bij aan het onder controle houden van het gezondheidszorgbudget’, besluit professor Vandijck. (Belga/AVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier