Helft Vlamingen is chronisch ziek
De helft van de Vlamingen moet langdurig worden behandeld voor een chronische aandoening. Dat aantal stijgt bovendien nog altijd.
De betrokken patiënten kampen het vaakst met een te hoge bloeddruk, astma, depressie of diabetes type 2, zo schrijft De Standaard. En 1,8 miljoen Vlamingen, of 30 procent, heeft twee of meer chronische aandoeningen. Dat blijkt uit cijfers van Intego, een netwerk dat data van meer dan honderd Vlaamse huisartsen verzamelt, goed voor de gegevens van 380.000 verschillende patiënten.
Uit de cijfers blijkt ook dat het aandeel Vlamingen met de diagnose “chronisch ziek” sterk is gestegen. In 2000 had 40 procent van de patiënten een chronische aandoening, in 2013 was dat al de helft.
Welvaartsziekten
Bert Vaes, onderzoeker aan het academisch centrum voor huisartsgeneeskunde van de KU Leuven, ziet verschillende oorzaken.
“Er is natuurlijk de vergrijzing, waardoor er meer mensen met chronische ziekten leven. Daarnaast worden ziekten als kanker en hiv chronische ziekten omdat ze vroeger worden opgespoord en beter behandeld kunnen worden.
Een deel van de verklaring zit ook wel in de toename van welvaartsziekten. Hoge bloeddruk, een te hoge cholesterol en diabetes type 2 zijn problemen die te wijten kunnen zijn aan de levensstijl.” Almaar meer patiënten nemen ook langdurig geneesmiddelencocktails. (Belga/TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier