Gelukkig zijn is niet zaligmakend

© iStock

Hechten we te veel belang aan geluk? Een tien jaar durende studie bij een miljoen vrouwen in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet biedt een heel andere kijk op de gevolgen van geluk.

Ongelukkig of gestresseerd zijn doet het risico op een slechte gezondheid niet stijgen. En gelukkige zielen leven niet langer. Dat is de verrassende conclusie van een 10-jarige studie bij een miljoen vrouwen in The Lancet.

Wijdverspreid geloof

Uit de nieuwe studie blijkt dat mensen met een slechte gezondheid meer geneigd zijn om ongelukkig te zijn, maar dat dit komt door de ziekte waar ze aan lijden. Het 10-jarig project kon geen enkel bewijs vinden dat stress of ongelukkig zijn op zichzelf enige impact heeft op de levensduur. Het wijdverspreide geloof dat stress slecht is voor de gezondheid, is te wijten aan studies die oorzaak en gevolg met elkaar verwarren, menen de onderzoekers.

‘Ziekte maakt je ongelukkig, maar ongelukkig zijn maakt je op zichzelf niet ziek’, zegt de hoofdauteur van de studie Bette Liu van de universiteit van New South Wales in Australië. Maar als stress je dingen doet doen, die een destructief effect hebben, kan dat wel problemen veroorzaken. Gedrag dat gelinkt wordt aan ongelukkig zijn, zoals roken, ongezond eten en een gebrek aan beweging, kunnen dus wel leiden tot een vroege dood.

Moppersmurfen

De vrouwen die het minst gelukkig waren in de studie, waren vrouwen die roken, niet genoeg aan sport deden en geen partner hadden. Ook vrouwen die al problemen hadden met hun gezondheid, gaven aan dat ze ongelukkig waren, gespannen en niet in controle.

‘Dit is goed nieuws voor moppersmurfen’, zegt co-auteur Richard Peto van de universiteit van Oxford. ‘Nu kunnen ze ophouden met klagen dat ze zichzelf de dood in jagen.’

De studie is belangrijk omdat mensen vaak zichzelf de schuld geven voor een ziekte en onterecht denken dat een positieve instelling hen had kunnen redden. ‘Ziek worden is niet jouw schuld, maar ziekte kan je wel ongelukkig maken’, aldus de onderzoekers. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content