Een op drie Vlamingen wil verminderde terugbetaling voor wie ongezond leeft

© Thinkstock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Zowat een derde van de Vlamingen vindt dat de ziekteverzekering niet mag opdraaien voor mensen die er een ongezonde levensstijl op na houden. Een trend die de ganse solidariteit op de helling zet, waarschuwen onderzoekers.

Een op drie Vlamingen vindt dat mensen die roken, ongezond eten, te veel drinken of een losbandig leven leiden minder terugbetaald mogen krijgen van de verplichte ziekteverzekering (en dus ook een lagere uitkering moeten krijgen). Dat blijkt uit een onderzoek van professor Mark Elchardus in opdracht van de Socialistische Mutualiteiten.

Opmerkelijk is dat het percentage Vlamingen die deze mening is toegedaan met ongeveer een kwart is gestegen in vergelijking met 10 jaar geleden, toen een gelijkaardig onderzoek werd uitgevoerd. Vooral met druggebruikers is de doorsnee Vlaming minder solidair, terwijl iemand die ongezond en vettig eet op iets meer begrip kan rekenen. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat Vlamingen eerder zichzelf herkennen in het laatste dan in het eerste geval.

Solidariteit op de helling

De reden waarom er steeds minder solidariteit bestaat met mensen die risico’s nemen door een specifieke levensstijlkeuze heeft volgens de onderzoekers te maken met een groeiende cultuur die de nadruk legt op individuele vrijheid en de daaraan verbonden verantwoordelijkheid. De resultaten van het onderzoek zijn dan ook een evidente uitloper van die bredere maatschappelijke, culturele en institutionele ontwikkeling, zo stellen ze.

Al waarschuwen de onderzoekers dat het moduleren van bijdragen, terugbetalingen en uitkeringen op basis van vermeende persoonlijke verantwoordelijkheid de ganse solidariteit op de helling zet.

Anders is het gesteld met risico’s die niet aan een persoonlijke keuze worden toegeschreven, zoals ziektes door ouderdom, gevaarlijke beroepen of gevaarlijke sporten of door genetische voorbestemdheid. In dat geval vindt een overweldigende meerderheid van de Vlamingen dat iemand daar niet persoonlijk verantwoordelijk voor gesteld kan worden.

Besparen bij ouderen en zieken

Eerder bleek uit hetzelfde onderzoek van professor Elchardus ook al dat als er bespaard moet worden in de gezondheidszorg, dat moet gebeuren bij ouderen, terminaal zieken en mensen met een ongezonde levensstijl.

Zo vindt veertig procent van de bevraagden dat in een besparingsklimaat een levensnoodzakelijke behandeling niet kan worden uitgevoerd bij mensen van 85 en ouder, als die behandeling 50.000 euro kost. Globaal bestaat er bij de Vlamingen een groot draagvlak om geen medische investeringen te doen die kunnen leiden tot het verlengen van het leven van terminale patiënten of patiënten in coma. Ook voor dure behandelingen bij niet-terminale patiënten is er een groot draagvlak om een leeftijdsgrens in te bouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content