Een op drie jonge Chinezen zal sterven door tabak

Twee derde van de Chinese jongemannen rookt; de meeste beginnen voor hun twintigste. © Reuters

Zoals de Chinezen nu roken, zal een op de drie jongemannen door tabak sterven. Dat schrijft het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Twee derde van de Chinese jongemannen rookt; de meeste beginnen voor hun twintigste. Een populaire theorie wil dat bepaalde biologische mechanismen roken minder schadelijk maakt voor mensen in Azië. Bovendien denken veel Chinezen dat stoppen met roken geen enkele moeite kost.

Een grootschalig onderzoek over een periode van vijftien jaar spreekt die opvattingen nu tegen. De helft van die jonge rokers zal uiteindelijk sterven aan de gevolgen van tabaksverslaving, besluit de studie. “Zonder snelle, doortastende en grootschalige actie om het roken ter verminderen zal China met een enorm aantal vroegtijdige overlijdens te maken krijgen”, zegt een van de onderzoekers, Liming Li, van de Chinese Academie voor Medische Wetenschappen.

2 miljoen doden

Het eerste deel van het onderzoek vond plaats in de jaren 1990. Het verzamelde gegevens over een kwart miljoen jongemannen. Het tweede deel loopt vandaag en bestudeert een half miljoen mannen en vrouwen. In 2010 stierven er 1 miljoen Chinezen door tabak, meestal mannen. Als de huidige trend aanhoudt, worden dat er 2 miljoen in 2030.

Tabak maakt veel meer doden dan vroeger. In het begin van de jaren negentig stierf 10 procent van de mannen van 40 tot 79 jaar door tabak, vandaag is dat aandeel verdubbeld tot 20 procent. In stedelijke gebieden is dat zelfs 25 procent. Op het platteland is het aandeel kleiner, maar de onderzoekers verwachten daar een snellere stijging van het aantal tabaksdoden omdat mensen er meer roken en minder geneigd zijn te stoppen.

Lichtpuntje

De onderzoekers zien één lichtpuntje: het percentage rokers dat stopt, steeg van 3 procent in 1991 tot 9 procent in 2006. Steeds meer rokers stoppen dus. Na tien jaar zonder sigaret lopen voormalige rokers evenveel risico op een vroegtijdige dood als niet-rokers.

Een andere onderzoeker, Richard Peto van de Universiteit van Oxford, pleit voor een sterke verhoging van de prijs voor sigaretten. “De laatste twintig jaar is het aantal tabaksdoden in westerse landen gedaald en dat is gedeeltelijk een gevolg van een prijsstijging.”

Bij Chinese vrouwen is rookgedrag fors gedaald. Van de vrouwen die in 1930 geboren werden, rookte nog 10 procent, bij de generatie die in de jaren zestig geboren werd, is dat maar 1 procent meer. De studie werden uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Oxford en de Chinese Academie voor Medische Wetenschappen en het Chinese Centrum voor Ziektebestrijding. (IPS/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content