Belg slikt steeds meer geneesmiddelen
De Belg slikt dubbel zoveel terugbetaalde geneesmiddelen in vergelijking met 14 jaar geleden. ‘De status van geneesmiddelen ondergaat een radicale verandering, van remedie naar consumptieartikelen.’
Tegenover veertien jaar geleden, gebruikt de Belg dubbel zoveel terugbetaalde geneesmiddelen. Dat schrijft Le Soir.
Volgens de cijfers van de sociale zekerheid werden er in 1998 2,520 miljard dagelijkse dosissen verkocht, in 2012 waren het er al 4,960 miljard. De sterke stijging tussen 2006 en 2008 valt te verklaren door de dekking voor kleine risico’s die zelfstandigen sindsdien genieten. Daarnaast is het verbruik van niet-terugbetaalde medicijnen toegenomen door de reclame waar de farmaceutische industrie ons mee overstelpt, aldus Le Soir.
Markt gedomineerd door aanbod
Volgens de marketingdirecteur van Solidaris, dat de studie voerde, “zijn we getuige van een radicale verandering van de status van geneesmiddelen: van remedie zijn het consumptieartikelen geworden, koopwaar”.
De fout ligt bij de patiënt die de geneesmiddelen verbruikt, de dokter die ze voorschrijft en de apotheker die ze verkoopt. Maar voor Solidaris speelt ook de industrie een sleutelrol. “De markt wordt gedomineerd door het aanbod, niet door de vraag. We leven in een maatschappij die angst aanjaagt, waarin het individu voelt dat het alleen staat tegenover de voortdurende vraag om te presteren”, zegt Martin Wauthy. (Belga/AVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier