Artsen weren ‘arme’ patiënten

© iStock

Steeds meer specialisten wringen zich in bochten om alleen nog patiënten uit een eenpersoonskamers te behandelen. Ze reageren daarmee op het verbod uit 2013 op ereloonsupplementen voor patiënten die opgenomen zijn in een kamer voor twee of meer personen.

Dat schrijven De Tijd en L’Echo.

De aanbieders van hospitalisatieverzekeringen – die de ereloonsupplementen terugbetalen – zien die praktijk met lede ogen aan.

“We stellen steeds vaker vast dat gerenommeerde specialisten uitvluchten verzinnen om een ingreep bij een patiënt in een kamer voor meerdere personen te vermijden en over te laten aan een assistent”, zegt Ellen De Vleeschouwer van AG Insurance. Eenzelfde geluid is te horen bij marktleider DKV: “Er zijn steeds meer artsen die niet optreden als ze geen ereloonsupplement kunnen aanrekenen”.

Verplichte keuze

De Christelijke Mutualiteiten, bij wie 1,4 miljoen Belgen een hospitalisatieverzekering hebben, ontvangen ook steeds vaker het signaal dat patiënten gedwongen worden voor een eenpersoonskamer te ‘kiezen’, willen ze door een bepaalde arts behandeld worden.

Darbij komt, volgens L’Echo, dat ziekenhuizen ook meer eenpersoonskamer aanbieden, omdat dat voor ziekenhuizen meer oplevert.

“Bij elke verbouwing stijgt het aandeel van eenpersoonskamers”, zo hoorde de krant bij de Socialistische Mutualiteit. Een patiënt in een eenpersoonskamers betaalt volgens deze krant het vijfvoudige van iemand die de kamer deelt.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content