Zangeres Riet Muylaert: ‘Ik geloof niet meer dat het Sportpaleis vullen de enige definitie van succes is’

© ID
Stijn Tormans

Elke week vraagt Knack in de rubriek Durf twijfelen naar de twijfels van bekende mensen.

‘Lang geleden, toen ik nog samen was met Jonas Van Geel, werd ik geïnterviewd door een journalist. Ik was op dat moment een huiskamertournee aan het doen, terwijl Jonas met Tegen de sterren op in het Sportpaleis stond. “Vind je het niet moeilijk om samen te leven met iemand die zo succesvol is terwijl jij genoegen moet nemen met een huiskamer?” vroeg de journalist.

Die vraag maakte mij triest, omdat ik vond dat hij gelijk had. Volgens de gangbare definitie van succes ging het niet goed met mijn carrière: je moet de ene uitverkochte grote zaal na de andere platspelen, en aan de top van de hitparades staan. Dat was niet zo en dat frustreerde me wat.’

‘Maar dat doet het nu niet meer, integendeel zelfs. Ik geloof niet meer dat dat de enige definitie van succes is. Je hebt artiesten die gemaakt zijn voor het Sportpaleis, en artiesten die houden van de puurheid van een huiskamer. Ik zie graag de reacties van het publiek. Als ik in een zwart gat moet staren, word ik onzeker.

‘Een tijd geleden vroeg een vrouw die niet meer lang te leven had of ik bij haar wilde komen spelen, omdat ze met haar vriendinnen nog één keer het leven wilde vieren. Zulke dingen maak ik geregeld mee, en ze zijn voor mij van onschatbare waarde. Net als alle reacties na een concert: de tijd na een concert duurt vaak langer dan de voorstelling zelf. (lacht)

‘Ik wil hoop en troost brengen, dat is voor mij belangrijker dan streven naar succes. Op dit moment ben ik aan het toeren met liedjes van Liesbeth List. Hoeveel mails ik krijg van mensen omdat ze veel aan de voorstelling hebben gehad: dat is ongelooflijk.’

‘Alleen als ik denk aan wat anderen zullen vinden, begin ik te twijfelen.’

Welke band hebt u met Liesbeth List?

Riet Muylaert: Ik heb Liesbeth leren kennen toen ik pas afgestudeerd was aan Studio Herman Teirlinck. Ik ben toen met haar op tournee gegaan. Het was ontzettend bijzonder om als jong veulen te mogen optreden met de Grande Dame van het Nederlandse chanson. Ook al had ze een complex verleden: ze is opgegroeid in de jappenkampen in Nederlands-Indië, haar moeder is heel vroeg uit het leven gestapt en met haar vader had ze een bijzonder moeilijke relatie.

Jaren na onze tournee nodigde Liesbeth mij opnieuw uit op een optreden om samen een paar duetten te zingen. In de loge ging het plots over de bijzondere relatie met mijn vader, die ik 25 jaar niet meer gezien heb. Plots besefte ik waarom ik me zo in haar herkende. Ze zei toen iets wat ik nooit zal vergeten: ‘Laat je rugzakje niet de rest van je leven bepalen. Je hebt er niet voor gekozen. Er komen nog zo veel mooie ontmoetingen op je af, grijp ze met beide handen.’

Twijfelt u vaak?

Muylaert: Nee, ik weet goed wat ik wil en probeer mijn intuïtie te volgen. Alleen als ik denk aan wat de anderen ervan zullen vinden, begin ik te twijfelen. Gelukkig ben ik me daar bewust van. Het helpt ook dat ik een lief heb bij wie ik mijn twijfels soms uit, iemand die goed mijn intuïtie aanvoelt en benoemt, en me dan bevestigt in die keuze.

Riet zingt Liesbeth, info over het album en de tournee: www.rietmusic.be

Partner Content