Vervolg Millennium-trilogie door David Lagercrantz krijgt positieve ontvangst
Gisteren verscheen ‘Wat ons niet zal doden’, het vierde deel van Stieg Larssons Millennium-trilogie dat na diens dood door journalist David Lagercrantz werd geschreven.
Gisteren verscheen wereldwijd het vierde deel van Stieg Larssons Millennium-trilogie op 2,7 miljoen exemplaren. ‘Wat ons niet zal doden’ van David Lagercrantz kreeg een release in 43 landen. Voor Vlaanderen en Nederland drukte uitgeverij Signatuur alvast 70.000 stuks.
Strakker en sneller
De persen waren nog niet koud of de eerste recensies verschenen in Scandinavische en Angelsaksische media. De Volkskrant maakte al een round-up van de diverse kritische stemmen en wat blijkt? Uitgeefster Juliette van Wersch is een goede lezeres want zij had het, ook op deze boekensite, over een strakkere en snellere versie die ghostwriter Lagercrantz van de vroegere Larsson-boeken had gemaakt: ‘Lagercrantz is sneller, Larsson kwam met wat meer details en uitweidingen. Dit lijkt wat strakker, wat voor veel thrillerlezers volgens mij wel fijn is.’
Minder bloederig
Meer dan eens onderstrepen de recensenten dat Lagercrantz de beide hoofdpersonages – computerhackster Lisbeth Salander en onderzoeker-journalist Michael Blomkwist – zeer treffend weet neer te zetten: ”Wat ons niet zal doden’ is minder bloederig en minder horrorfilm-achtig dan zijn voorgangers maar Lagercrantz weet de stijl van Larsson goed na te bootsen en de subtiliteiten van de karakters te vangen.’
Minpunten zijn er voor de soms al te technische uitweidingen die geen recht doen aan de oorspronkelijke, elegante stijl van Larsson en aan het verhaal zelf een rommelige, fragmentarische draai geven.
Nieuwe hype in de boekhandel?
Het ziet er dus naar uit dat deze nieuwe Larsson-Lagercrantz het ook bij ons uitstekend zal doen en dat het rijk van E.L.James’ ‘Grey’-cyclus in de boekhandel stilaan uit is. Voorlopig echter domineert zij nog de wekelijkse top 10-hitparade van best verkochte fictie met drie delen van haar ‘Vijftig tinten grijs’-tetralogie.
Frank Hellemans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier