Stefan Hertmans, Tom Lanoye en Erwin Mortier steunen betogers op Knack-dag Boekenbeurs
Drie van Vlaanderens meest prominente schrijvers hekelen de afbraakpolitiek van de federale en de Vlaamse regering. Lees hier hun open brief.
Het debat met de drie schrijvers vindt plaats op het Blauwe Podium op de Boekenbeurs op donderdag 6 november vanaf 14.30 uur en is ook live te volgen op Knack.be.
De open brief:
Normaal zouden wij op 6 november, als start van de jaarlijkse Knack-dag, op de Boekenbeurs gesproken hebben over de Schone Letteren en de Eerste Wereldoorlog. De actualiteit voert ons naar andere paden. Wij willen de gelegenheid te baat nemen om onze uitdrukkelijke steun uit te spreken voor de geplande protestacties van diezelfde dag en van de daaropvolgende maand.
We hadden dat ook kunnen doen door de ontmoeting af te zeggen en mee te gaan betogen in Brussel. We zijn overigens verheugd dat – naast vakbonden en burgerorganisaties als Hart boven hard – ook Oxfam, 11.11.11, de Studentenraad en het Netwerk tegen Armoede daartoe inmiddels hebben opgeroepen. We hopen dat vele organisaties en burgers hun voorbeeld volgen.
Ons leek het als schrijvers zinniger om juist op de Boekenbeurs – tegelijk gestreamd op het internet – een stevige gedachtewisseling op te zetten over de huidige bestuurscultuur, en dat zowel sociaal als ideologisch. Als onderdeel daarvan zal onvermijdelijk de geplande cultuurpolitiek aan bod komen, omdat die zo tekenend is voor de ‘nieuwe orde’. Een orde die de kloof tussen arm en rijk vergroot, die de markt bij voorbaat zalig verklaart, die de modale gezinnen niet alleen een zware factuur oplegt, maar ook nog eens een indexsprong en een loonstop afkondigt. Terwijl grote vermogens eens te meer buiten schot blijven, ondanks het advies van vele economen en zelfs organisaties als het IMF.
De discussies over onze ‘Vlaamse identiteit’, die nog steeds zou worden bedreigd en onderdrukt, vormen daarbij zowel een afleidingmanoeuvre als een instrument om asociale hervormingen door te drukken. Nieuw is dat niet. Misschien komen we zodoende alsnog uit bij een discussie over wereldoorlogen — de Tweede inbegrepen. Het is niet voor het eerst dat een strijd om de bedreigde identiteit leidt tot een rancunepolitiek tegen sociale en culturele bewegingen.
Stefan Hertmans, Tom Lanoye en Erwin Mortier
Het programma van de Knack-dag op de Boekenbeurs
Op donderdag 6 november vindt de traditionele Knack-dag plaats op het Blauw Podium van de Boekenbeurs. Vanaf 14.30 uur kunt u er debatten en verhelderende gesprekken bijwonen. Wie er niet live bij kan zijn, kan de live-blog op Knack.be meepikken.
14.30 uur: Het protest van Erwin Mortier, Tom Lanoye en Stefan Hertmans
Erwin Mortier, Tom Lanoye en Stefan Hertmans bijten de spits af. Het was de bedoeling dat Knack-redactrice Ann Peuteman met hen zou praten over de Eerste Wereldoorlog en de verhalen die daaruit voortkomen, maar de plannen zijn helemaal omgegooid. Op vraag van de schrijvers zelf, want die zijn boos. Heel boos. Ze staan achter de protestmanifestatie die donderdag in Brussel plaatsvindt en willen ook uitleggen waarom.
15.30 uur: Ann Peuteman over de patiënt achter de dokter
Ann Peuteman kijkt in ‘Voelt ú zich wel goed, dokter?’ achter de schermen van het dokterskabinet. Ze sprak met Vlaamse huisartsen en specialisten over de moeilijke beslissingen die ze elke dag weer moeten nemen. Geven ze een patiënt de slaappillen of het ziektebriefje waar hij om vraagt? Huilen ze met de ouders mee als een kind sterft? Knack-redacteur Dirk Draulans interviewt zijn collega Ann Peuteman over haar bevindingen.
16.30 uur: Joël De Ceulaer over de (on)zin van God vandaag
Joël De Ceulaer schrijft al vele jaren voor Knack over godsdienst, wetenschap en filosofie. Hij zet zijn tanden graag in de grote vragen des levens. Zijn godsdienst en wetenschap ooit met elkaar te verzoenen? Waarom is geloof toch zo alomtegenwoordig? En wat is het verschil met bijgeloof? Zijn boek ‘Gooi Gos niet weg’ is een poging tot antwoord. Kurt Van Eeghem gaat met hem in gesprek.
17.30 uur: Luc Huyse over de stand van het land
Wat socioloog Luc Huyse in zijn boek ‘De democratie voorbij’ doet, lijkt op het pellen van een ui. Laag na laag krabt hij weg om zicht te krijgen op de kern van het probleem. Volgens hem is er geen enkele zone in de samenleving waar de marktlogica niet in opmars is. Knack-redactrice Han Renard praat met hem over de stand van het land en van de democratie.
Tussen de gesprekken door tekent Knack-cartoonist Zaza over zijn kijk op de wereld en de actualiteit.
Lees ook het interview met de drie schrijvers: Hoelang zal het duren voor de N-VA-kiezers uit de middenklasse toegeven dat ze genaaid worden?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier