‘Het is onze taak de taalgrens te verdedigen’ (Geert van Istendael)

Vandaag stelt Ons Erfdeel ‘Grens Frontière’ voor: 300 jaar na de vastlegging van de Frans-Belgische grens én 50 jaar na het ontstaan van de taalgrens tussen Vlaanderen en Wallonië.

Door de Vrede van Utrecht in 1713 werd de definitieve grens tussen Vlaanderen en Frankrijk vastgelegd. In 1963 werd in België zelf de boedelscheiding tussen Vlaanderen en Wallonië geofficialiseerd in een communautaire grens. Aanleidingen genoeg voor Ons Erfdeel om er een boek over te maken ‘Grens Frontière’ dat op de grens in het gehucht met de symbolische naam Risquons-Tout vandaag wordt gepresenteerd.

In 1713 werd in de grote, Europese diplomatieke conferentie van de Vrede van Utrecht de grens gefixeerd tussen wat toen het Franse Koninkrijk was en de Oostenrijkse Nederlanden werd. Die grens is sindsdien nauwelijks gewijzigd en bakent nu België af van Frankrijk.

Schreve

Historicus Ludo Milis doet in ‘Grens Frontière’ de genese van de Vrede van Utrecht uit de doeken terwijl schrijvers als Luuk Gruwez en Anne Provoost – die op de schreve opgroeiden – vertellen over hun eigen grenservaringen. Gruwez ondernam daarvoor een voettocht naar Steenvoorde.

Grondslag van de vrede

Luc Devoldere, hoofdredaceur van het tijdschrift ‘Ons Erfdeel’ (dat zelf in Rekkem aan Vlaamse kant op de grens resideert), geeft in een edito nog mee dat het boek tevens de 50-jarige herdenking van de Vlaams-Waalse taalgrens in het zonnetje zet. Geert van Istendael komt in zijn bijdrage terug op het ontstaan van die grens in de woelige jaren zestig én op het belang van die grens vandaag. Hij noemt haar zelfs de essentie van België en besluit: ‘Het is onze taak de taalgrens te verdedigen, vriendelijk, democratisch, maar evenzeer beslist. Want in België is de taalgrens de grondslag van de vrede die wij allen willen.’

Het boek bevat ook nog proza en poëzie van Michel Quint, Annie Degroote, Herman Leenders, Davide Longo, Jozef Deleu, Marguerite Yourcenar en Jacques Darras. Er zijn verder essays en notities van Joep Leerssen en Régis Debray in opgenomen terwijl Luc Devoldere en Wim Chielens reisverhalen optekenden. Foto’s van Michaël Depestele, Michiel Hendryckx en Stephan Vanfleteren verluchten ‘Grens Frontière’.

Frank Hellemans

Luc Devoldere (red.), ‘Grens-Frontière 1713-2013’, 176 blz., 21 euro (bestellen kan hier)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content