‘De Vlaams-nationale piste waar Karl Drabbe nu op wordt afgerekend, is pure framing en komt het N-VA zelfs goed uit’

Wim van Rooy (rechts) tijdens een gesprek over een ander islamkritisch boek van hem. © Gerard Van Offeren

Het ontslag van Polis-Pelckmans uitgever Karl Drabbe blijft de gemoederen beroeren. Wim van Rooy, auteur van een gewraakt islamkritisch boek dat Drabbe redigeerde, reageert op de hypothese dat Drabbe omwille van diens Vlaams-nationale sympathieën zou zijn ontslagen.

Nadat Karl Drabbe verleden woensdag de laan werd uitgestuurd bij uitgeverij Pelckmans en diens dochteruitgeverij Polis, blijft diens ontslag voor deining zorgen. Zijn Vlaams-nationale sympathieën, zoals die bleken uit zijn medewerking aan de Vlaams-nationale nieuwssite Doorbraak, zouden hem uiteindelijk de das hebben omgedaan. De uitgeefdirecteur Thom Pelckmans en uitgeefmanager Eric Willems ontkennen in alle toonaarden. Karl Drabbe zelf kan niet reageren om zijn ontslagvergoeding niet in gevaar te brengen. Maar ondertussen zegt de woordvoerder van Bart De Wever in De Morgen van vandaag dat De Wever eventuele nieuwe boekprojecten bij uitgeverij Pelckmans zal moeten herbekijken en haalde de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois op Radio 1 vernietigend uit naar de beslissing om Drabbe te ontslaan.

‘Schandvlek voor Pelckmans’

Bourgeois wond er geen doekjes om deze morgen in het Radio 1-programma De Ochtend: ‘De effectieve redenen, daar heb ik geen inkijk in, maar het lijkt er steeds meer op dat het ontslag het gevolg is van zijn politiek-ideologische overtuiging. Als dat zo is dan is dat een schandvlek voor Pelckmans. De uitgeverij zou een toonbeeld moeten zijn van verlichting, van ruimdenkendheid.’

Bart Eeckhout reconstrueerde in De Morgen de kroniek van Drabbes ontslag. Hij citeert anonieme getuigenissen die duidelijk het verband leggen tussen Drabbes Vlaams-nationaal engagement en zijn ontslag.

‘Volgens bronnen is Drabbe de jongste maanden binnen de uitgeverij meermaals aangesproken op zijn medewerking aan het Vlaams-radicale Doorbraak.’ Hij kadert het ontslag verder in de imagoschade die Drabbe daardoor de uitgeverij én de opstart in september van de nieuwe Pelckmans-dochter uitgeverij Polis zou hebben bezorgd.

‘Ondermaatse prestaties van Drabbe als uitgever’

Eric Willems wou namens Thom Pelckmans tegenover Knack.be geen concrete details kwijt over het ontslag van Drabbe maar gaf wel mee dat Drabbes functioneren binnen de uitgeverij al lange tijd negatief werd geëvalueerd en dat het ontslag verleden week niets te maken had met ’s mans ideologische overtuiging maar wel alles met zijn ondermaatse prestaties als uitgever bij Pelckmans.

Ondertussen gooide publicist-auteur Wim van Rooy een nieuwe steen in de kikkerpoel. Hij had onder de enthousiaste begeleiding van Drabbe jarenlang gewerkt aan ‘Waarover men niet spreekt. Bezonken gedachten over postmodernisme, Europa, islam’ dat in september bij Pelckmans zou verschijnen tot er plots begin augustus bericht kwam dat het feestje niet kon doorgaan.

Sterker nog, aldus Van Rooy tegenover Knack.be, donderdag 6 augustus stapte Drabbe samen met uitgeefmanager Willems bij hem thuis af om te zeggen dat zijn islam- en Europakritisch boek van 600 bladzijden niet zou worden uitgegeven, ook al was alles contractrueel én uitgeeftechnisch in kannen en kruiken om het boek in september te brengen.

Zwijgplicht

Willems bood aan om de PDF-files van Van Rooy’s te verschijnen boek te overhandigen in ruil voor zwijgplicht van de kant van Van Rooy. Van Rooy: ‘Willems vond het boek discriminerend voor de moslims en wou het daarom niet langer uitgeven. Ik heb Willems en Drabbe daarop de deur gewezen en probeer het boek nu in Nederland onderdak te krijgen.’

‘Vlaams-nationale piste is pure framing’

Enkele dagen na de demarche van Willems en Drabbe ten huize Van Rooy, werd Drabbe dan op woensdag 12 augustus de wacht aangezegd. Van Rooy vermoedt dat Willems en Thom Pelckmans Drabbe de rekening hebben gepresenteerd voor het opnemen van Van Rooy’s boek in Pelckmans’ fonds.

‘De Vlaams-nationale piste waar Drabbe nu op wordt afgerekend is pure framing en komt het N-VA zelfs goed uit. Want nu kan ze er garen bij spinnen, terwijl die reden hoogstens voor 10 procent mee aan de basis ligt van Drabbes ontslag. Neem van mij aan dat de restyling door Eric Willems van uitgeverij Pelckmans en dochteruitgeverij Polis tot een postmodernistische politiek-correcte uitgeefstal de voornaamte reden is. In die nieuwe commerciële strategie paste mijn boek niet en paste ook Drabbe niet langer. En natuurlijk wil Pelckmans zijn schoolboeken, waarop hij zijn winst maakt, niet kwijt. Dat speelt allicht ook mee.’

Van Rooy kan er niet bij dat hij als ‘progressieve denker’ door het politiek-correcte establishement met de nek wordt aangekeken maar hij gaat door met zijn ‘ontmaskering’ van de manier waarop België en Europa de islam – volgens hem – op een verkeerde, postmodernistische manier benaderen.

‘Onze denkkaders, die stammen uit een joods-christelijke en verlichte traditie, zijn blijkbaar niet in staat om vijanden, zoals het nazisme destijds en het islamisme vandaag, als dusdanig te detecteren. Ik beschouw mezelf nog altijd als iemand van links, ook al blijf ik fulmineren tegen diezelfde linkse kerk die vroeger wel de katholieke kerk onder vuur naam maar nu de islam zijn gang laat gaan. Ach, ik zwijg voor niemand meer, ook al is me dat de laatste tien jaar zuur opgebroken.’

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content