Boek “Olympiërs in Flanders Fields” beschrijft gesneuvelde sporters uit WOI

© GF

Het boek “Olympiërs in Flanders Fields” werpt een blik op alle Olympische sporters die gevochten hebben of begraven liggen in de Westhoek.

Daarvoor zorgden auteurs Herwig Reynaert en Bart Vangrysperre die hun werk voorstelden in het In Flanders Fields Museum in Ieper. In de rand werd ook de derde uitgave van het historisch sportmagazine Etappe voorgesteld dat ook focust op sporters in de Eerste Wereldoorlog.

Reynaert en Vangrysperre selecteerden zestien Olympische atleten. “We vonden zestien sporters die hebben meegedaan op de Olympische spelen van 1908 in London en 1912 in Stockholm die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben gevochten of zijn begraven. Daar zitten ook Duitsers bij, want we wilden geen verhaal van winnaars en verliezers”, aldus Reynaert en Vangrysperre.

Volgens de auteurs wordt te vaak vergeten dat de Groote Oorlog het einde betekende van de sportieve carrière van tal van sporters. En dat aspect wilden de auteurs belichten. Met bijdrages van onder meer Ulla Werbrouck, Gella Vandecaveye, Frédérik Deburghgraeve, Niels Deurinck en Dirk Crois, allen aanwezig in Ieper, wordt ook een link gemaakt met het heden. Elk van hen mocht een vredesboodschap meegeven, om zo de oude atleten die hier stierven te doen verrijzen.

Speciaal voor dit boek maakte singer-songwriter Wannes Cappelle het liedje “Spelen in Berlin”, wijzend op de Olympische Spelen van 1916 die niet doorgingen door de oorlog.

Ook het wetenschappelijk magazine Etappe î03 werd maandagavond voorgesteld. Dat is een uitgave van het Wielermuseum in Roeselare. Ook zij belichten sporters, vooral wielrenners, in de tijd van de Groote Oorlog en erna. Zo is er aandacht voor Philippe Thys die de Ronde van Frankrijk won in 1914, de Ronde van Vlaanderen van 1915 die volledig op de piste werd afgewerkt en “De Zwarte Duivels”, de Karabiniers-cyclisten van het Belgische leger.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content