Yves Liégeois noemt Big Brother-nominatie ‘schending vrije meningsuiting’
De voormalige Antwerps procureur-generaal Yves Liégeois is genomineerd voor de jaarlijkse Big Brother Awards van de Liga voor Mensenrechten, nadat hij in opspraak kwam met zijn voorstel om een DNA-staal van pasgeboren baby’s af te nemen en preventief op te slaan in een databank.
De magistraat reageert misnoegd en noemt de nominatie een schending van zijn vrije meningsuiting en recht op privacy, zo meldt de Liga voor Mensenrechten. Hij eist een recht van antwoord.
In een vier pagina’s lange reactie aan de Liga hekelt Liégeois de weergave van een korte randbemerking in het licht van een uitgebreider urenlang interview met De Standaard. “Nog schrijnender is het feit dat ik in meerdere interviews juist expliciet onderstreepte dat ik geen oprichting van een “gerechtelijke databank voor baby’s en nieuwkomers” vraag […]. Een grovere schending van het recht op vrije meningsuiting lijkt mij niet mogelijk dan door de inhoud ervan te verdraaien om ze dan in een georganiseerde tunnelvisie in te passen. […] Dergelijke werkwijze lijkt mij niet te kaderen in het respect van de rechten van de mens, noch in dat fundamenteel recht op privacy dat onnoemelijk geschonden wordt door iemand te stigmatiseren op grond van meningen die niet vertolkt werden zoals u dat beweert of zoals u ze omschrijft.”
Wat de mogelijke oprichting van dergelijke DNA databank betreft, stelt Liégeois dat “het volstrekt onmogelijk is dat de gerechtelijke autoriteit een databank zou gaan beheren van de bevolking. Dit is niet wenselijk en zou ook onwettig zijn, en ik daag u uit één document van mijn hand naar voor te brengen waarin ik dergelijk voorstel zou geformuleerd hebben.”
Een eerste stap
Een nationale DNA-databank schrijft zich volgens de Liga voor Mensenrechten in in de trend naar alsmaar meer controle in de drang naar veiligheid. Maar ook al blijft het voorstel van Liégeois bij woorden, toch meent de Liga dat het zijn sporen nalaat. “Maatschappelijke veranderingen bereik je niet op één dag, maar zijn vaak een werk van lange adem. Het herhaaldelijk opwerpen van nieuwe, soms controversiële, zienswijzen is een eerste stap hiernaartoe. Tot het draagvlak binnen de samenleving ruim genoeg is om daadwerkelijk met wetgevende initiatieven op de proppen te komen”, zo schrijft de organisatie in een mededeling.
“Liégeois, die in de commotie vorig jaar geen afstand deed van zijn woorden, dient te beseffen welk gewicht aan zijn woorden kleeft. Met privacy hoeft niet al te lichtzinnig te worden omgesprongen. Het beschermt ons net tegen een alziende overheid”, aldus de Liga.
Andere genomineerden voor de Big Brother Awards zijn de chipbandjes op Rock Werchter, de dataretentiewet, eCall, Louis Michel (voor zijn pogingen om de privacywetgeving in Europa te beïnvloeden), de online commercialisering van privacy, sharenting, smartphones en het verkopen van persoonsgegevens.
De winnaar wordt op 4 juni bekend gemaakt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier