Wetenschap levert steeds meer technieken om levende garnaal op bord te krijgen
(Belga) Aan het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek ILVO sijpelen steeds meer resultaten van praktijkgericht en multidisciplinaire onderzoek naar de garnaalsector door, om die duurzamer te maken. Zo werd een techniek om garnalen met zeewater te koken op punt gesteld, zodat die niet vier maar veertien dagen vers blijven, en kunnen levende garnalen ook al tot drie weken in aquariums blijven, zoals kreeften. Dat werd vandaag toegelicht tijdens een Open Dag van de Gentse hotelschool CVO Leerdorp.
In de vismijn van Nieuwpoort wordt momenteel ongeveer 200 kilo levende garnaal per dag en op bestelling aangeland. “Het zal dus een nog even een ‘en-enverhaal’ blijven, als je de kilo’s levende garnaal vergelijkt met de tonnages voorgekookte garnalen”, verduidelijkt ILVO-woordvoerster Greet Riebbels. “Maar de transitie naar een sector die inzet op het verhandelen van meer levende garnalen, is iets waar we als wetenschappers op willen inzetten, omwille van de duurzaamheidswinsten: zo zorgen ze voor zekerder inkomsten en een hogere meerwaarde voor vissers, is er een serieuze CO2-reductie en wordt het aantal additieven beperkt of zijn die zelfs afwezig.” Uit een van de onderzoeken werd een techniek op punt gesteld om rauwe garnaal in een kiemvrije omgeving te koken en dieper te koelen, waardoor de houdbaarheid van de garnaal van vier naar veertien dagen verlengd wordt, zonder dat additieven gebruikt worden. Een ander onderzoek spitst zich tot op het in leven houden van garnalen, zoals kreeften, en dat tot drie weken. Ook nevenstromen, zoals koppen en staarten, bieden kansen voor toepassingen zoals verdrogen en vermalen, voor marinades of bouillons bijvoorbeeld. Er wordt onder meer ook ingezet op betere sorteermethodes en betere pelmachines. (Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier