‘Waarom werd noodtoestand vorig jaar al aangekondigd, maar nooit uitgewerkt?’
In de discussie over de N-VA-nota over een noodtoestand wijst oppositiepartij Groen erop dat premier Charles Michel na de aanslagen in Parijs een gelijkaardige aankondiging deed, die echter dode letter is gebleven. ‘Dat bleek niet realiseerbaar met respect voor fundamentele rechten en vrijheden’, luidt het bij Open VLD.
Groen-Kamerfractieleider Stefaan Van Hecke wees er in De zevende dag op Eén op dat een van de 18 maatregelen die premier Charles Michel (MR) in november vorig jaar aankondigde in de Kamer, het uitwerken van een wettelijk kader voor de noodtoestand was – nu opnieuw op tafel gelegd door N-VA.
‘We zijn nu tien maanden verder en men heeft dat niet uitgewerkt. Waarom niet? Omdat men binnen de regering blijkbaar heeft vastgesteld dat er geen akkoord over was en dat het niet mogelijk was,’ aldus Van Hecke. ‘Dat is in alle stilte begraven, maar alle meerderheidspartijen waren daar toen blijkbaar voor. Er moet iets gebeurd zijn waardoor dat niet is doorgevoerd’.
‘Niet realiseerbaar’
Kamerlid Carina Van Cauter van Open VLD, die zich nu verzetten tegen het N-VA-plan, reageerde: ‘Iedere maatregel die voorgesteld wordt en die kan bijdragen aan de strijd tegen terrorisme, maar met respect voor fundamentele rechten en vrijheden, wordt onderzocht. Ook die piste is toen onderzocht. Aangezien we dat niet konden realiseren met respect voor die fundamentele rechten en vrijheden hebben we gezocht naar andere wegen en die zijn er gekomen.’
Zo verwijst Van Cauter onder meer naar een wetsvoorstel van haar partij om te kunnen ingrijpen op het moment dat er weet is van ‘voorbereidende handelingen’ – het beramen van een aanslag – maar met zekerheden dat een rechter daarover gaat.
CD&V, coalitiepartner van N-VA en Open VLD in de regering, was een opvallende afwezige in het debat. De christendemocraten hebben nog niet gereageerd op de N-VA-nota.
Oppositie
Groen twijfelt aan de efficiëntie van een noodtoestand. ‘Gaat dat de veiligheid verhogen’, vraagt Van Hecke zich af. ‘Er zijn veel meer echte noden op het terrein. Het dossier van Salah Abdeslam was gekend, maar lag niet bovenaan. We hebben al een pak wetgeving, maar te weinig middelen en mensen omdat er te veel wordt bespaard.’
Vlaams Belang is wel een voorstander van het N-VA-voorstel, maar vindt dat het vooral te laat komt. Filip Dewinter vroeg zich in De zevende dag of de noodtoestand niet vooral bij N-VA geldt, ‘met het oog op de verkiezingen en tegenvallende peilingen’. (KVDA)
Bekijk het debat
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier