Vlaams Parlement keurt vernieuwd wapenhandeldecreet goed
Het Vlaams Parlement heeft woensdag het vernieuwde Vlaams wapenhandeldecreet goedgekeurd. De meest in het oog springende nieuwigheid is wellicht de mogelijkheid dat de regering zelf een Vlaams wapenembargo kan opleggen. Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld en oppositiepartij Vlaams Belang stemden voor, oppositiepartijen Groen en sp.a stemden tegen.
Het nieuwe Vlaamse wapenhandeldecreet bevat vooral een reeks technische bijsturingen die bedoeld zijn om het bestaande decreet te ‘optimaliseren’. Zo komt er bijvoorbeeld een hervorming van de controle op de doorvoer van wapens. Daarbij is het de bedoeling om voortaan ook goederen die zonder overlading of herlading via Vlaanderen worden getransporteerd te controleren.
Zo kan er effectiever opgetreden worden tegen illegale wapentransporten. De meest opvallende nieuwigheid is de mogelijkheid dat de regering zelf een Vlaams wapenembargo kan voorzien wanneer de uitvoer in strijd zou zijn met het wapenhandeldecreet, bijvoorbeeld wanneer het gaat om uitvoer naar landen die in oorlog zijn of de mensenrechten schenden.
Die mogelijkheid is volgens Vlaams parlementslid Tine Soens (sp.a) zeker ‘een stap vooruit’. Maar zij wil dat de regering meteen een embargo instelt tegen Saudi-Arabië. Ook meerderheidspartij Open Vld wil Saoedi-Arabië als eerste land op die lijst zetten, al wil de liberale partij enkel spreken van een embargo op wapenhandel en niet om een breder handelsembargo.
Volgens oppositiepartijen sp.a en Groen zitten er nog meer ‘pijnpunten’ in het decreet, zoals de gebrekkige controle op de eindgebruiker. Het blijft vaak te onduidelijk waar de goederen of wapens terechtkomen. Regeringspartij N-VA countert de kritiek. Parlementslid Jan Van Esbroeck spreekt van ‘stemmingmakerij’.
Van Esbroeck: ‘Met dit vernieuwde decreet versterkt Vlaanderen haar voortrekkersrol binnen de EU en zelfs de wereld. Vlaanderen behoort tot de beste van de klas op vlak van wapenhandelcontrole. Waar Wallonië de werkgelegenheid bij FN Herstal voorrang geeft op zowat alles, enten we ons in Vlaanderen op het EU-beleid, verstrengen we de regelgeving en verminderen we de administratieve last voor onze bedrijven.’