Van Overtveldt zet fiscale amnestie ‘on hold’
De Raad van State oordeelt dat regeling rond de fiscale amnestie onwettig is. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zet deze daarom ‘on hold.’
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zet de huidige regeling van fiscale amnestie “on hold”, schrijft De Standaard. De auditeur bij de Raad van State vindt de regeling onwettig.
Nadat het laatste wettelijke rondje fiscale amnestie eind 2013 officieel was afgelopen, werkte de fiscus begin vorig jaar zelf een regeling uit voor fiscale zondaars die berouw tonen. Door de ‘instructie’ zouden alle dossiers van belastingzondaars die hun zwart geld willen witwassen, in het hele land op eenzelfde manier behandeld worden. Maar de SP.A vond de boetes te mild en vocht de regeling aan bij de Raad van State. De auditeur oordeelt nu dat de fiscus zijn boekje te buiten ging door zelf een systeem uit te dokteren. De Raad van State volgt in zijn eindbeoordeling bijna altijd het advies van de auditeur.
Tegenslag
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) neemt dan ook nu al het zekere voor het onzekere. “Ik geef de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) de opdracht om, vanuit het voorzichtigheidsprincipe, geen nieuwe dossiers meer te behandelen op basis van de instructie”, zegt hij in de krant.
De ‘instructie’ is trouwens niet te verwarren met het nieuwe systeem van permanente fiscale regularisatie waar Van Overtveldt aan werkt. Dat liep eind vorig jaar vertraging op nadat de Raad van State in de plannen bevoegdheidsproblemen had aangekaart. Het valt immers niet uit te sluiten dat zwart geld waarvan de oorsprong niet duidelijk is, deels ook aan gewestbelastingen onderworpen was. Wallonië en Brussel willen niet zomaar mee gaan in de plannen van Van Overtveldt. De minister zelf wil het systeem echter “zo snel mogelijk operationeel maken”.
Het is al de tweede tegenslag voor Van Overtveldt deze week. Maandag veroordeelde de Europese Commissie België nog voor de rulings die het sloot met 35 multinationals. De overheid moet die 700 miljoen terugvorderen, maar wil dat liever niet. “Als de onderhandelingen niet de juiste richting uitgaan, is het niet uitgesloten dat we beroep aantekenen tegen de beslissing”, zei Van Overtveldt daarover.
“Zondaars moeten bijbetalen”
Oppositiepartij sp.a reageert tevreden op het nieuws. Volgens Kamerlid Johan Vande Lanotte zullen fiscale zondaars die meestapten in het systeem wellicht moeten bijbetalen, indien de Raad van State de instructie effectief vernietigt.
Enkel wanneer de Raad van State zou beslissen de reeds getroffen regelingen te handhaven, ontsnappen de zondaars aan een bijbetaling. “Daar zie ik geen reden toe, want die mensen wisten dat er een procedure lopende was en dat ze dus een risico namen”, argumenteert hij.
Retroactief de regels toepassen van het nieuwe, permanente systeem van fiscale regularisatie dat in de steigers staat, kan niet. Bovendien belooft sp.a ook tegen dat systeem in het verzet te gaan. Dat de Raad van State bevoegdheidsproblemen ziet, sterkt hen alvast in die overtuiging.
(Belga/AVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier