‘Van mij mogen vrouwen in de moskee hun borsten tonen’ (Hafid Bouazza)

Hafid Bouazza is bijzonder kritisch over de ondergeschikte rol van de vrouw in de islam. © Lies Willaert
Ann Peuteman
Ann Peuteman Redactrice bij Knack

‘In Arabische landen zal pas een echte revolutie plaatsgrijpen als vrouwen opstaan en hun hoofddoek en sluiers verbranden. Net zoals hier met bh’s is gebeurd’, zegt schrijver Hafid Bouazza.

‘De islam werkt ontzettend remmend’, zegt de Nederlandse schrijver van Marokkaanse afkomst Hafid Bouazza. ‘Niet alleen op de emancipatie van vrouwen maar ook op die van de mannen, want dat hangt natuurlijk samen. De islam houdt individualisering tegen, en pas als moslims zichzelf als individuen gaan beschouwen kan er iets veranderen.’

Hebben de Arabische revoluties de positie van de vrouw dan echt niet verbeterd?

Hafid Bouazza: Die hebben de situatie alleen maar erger gemaakt. Behalve in Tunesië dan, waar nu eindelijk in de grondwet staat dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn in plaats van complementair. Maar voor zoiets ook in de praktijk doorbreekt, is er nog veel tijd nodig. Ik geloof ook niet in een langzame verandering. In Europa is het in de jaren zestig toch heel snel gegaan toen onder andere de introductie van de pil voor een grote omwenteling zorgde? Verandering moet radicaal zijn. Femen, dat moeten we hebben!

Is een protestbeweging als Femen niet veel te radicaal voor de islamitische samenleving?

Bouazza: Dat we accepteren dat een vrouw kort wordt gehouden omdat dit nu eenmaal tot de Arabische cultuur behoort: dat is veel radicaler dan de borstentonerij van Femen. Trouwens, welke man kijkt nu niet graag naar tieten?

Vindt u het dan ook geen probleem als ze hun borsten tonen voor de moskee?

Bouazza: Voor mijn part doen ze dat midden in de moskee! Sinds wanneer is een moskee belangrijker dan de rechten van een vrouw? Als we zwarten zouden behandelen zoals vrouwen in de islam, stond de hele wereld op stelten. Het grote verschil is natuurlijk dat zwarten steun krijgen van blanken en van wereldwijde organisaties. Vrouwen, daarentegen, worden nog steeds gezien als het bezit van een cultuur, en daarom durft niemand iets tegen dat onrecht te beginnen. Zo bang zijn ze dat ze voor islamofoob zullen worden uitgemaakt.

Brengen we in het Westen dan te veel begrip op voor de usances van de islam?

Bouazza: Natuurlijk. Onlangs nog weigerde de een of andere baardaap uit Londen om in een Nederlandse televisiestudio aan dezelfde tafel te zitten als de presentatrice. Alleen maar omdat zij een vrouw was. En wat deed zij? Ze ging van tafel. Zogenaamd omdat ze het debat belangrijk genoeg vond om aan zijn wensen toe te geven. Dat hou je toch niet voor mogelijk? Ik begrijp ook niet dat daar zo weinig verontwaardiging over ontstaat. Ben ik nu echt de enige die dat onrustwekkend vind? Aan die onzin mogen we toch niet toegeven? Alsof mannen opgewonden raken als ze een vrouw de hand schudden. Hou toch op.

Het volledige interview met Hafid Bouazza leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content