Turkse privéziekenhuizen komen naar Brussel
Eind volgend jaar openen twee Turkse privéziekenhuizen de deuren in Brussel. Zij voegen zich bij het groeiende aantal commerciële ziekenhuizen in ons land. ‘Ze willen zich onderscheiden van de lokale ziekenhuizen door innovatie en de best mogelijke service’, zegt de woordvoerder van Acibadem.
Het eerste Turkse ziekenhuis dat naar Brussel komt, behoort tot het ziekenhuisconcern Acibadem, een van oorsprong Turkse groep die onlangs werd overgenomen door Maleisische investeerders. Volgens de Nederlandse woordvoerder Jacco Vroegop heeft Acibadem ook grote expansieplannen in Nederland. Het tweede nieuwe ziekenhuis is een oogkliniek en maakt deel uit van de ziekenhuisgroep Dünyagöz, in het Engels ‘World Eye’.
De Turkse ziekenhuismarkt is verzadigd, stelt Vroegop, en daarom zijn beide groepen bezig met een sterke expansie in het buitenland. ‘Acibadem runt ondertussen al 45 commerciële ziekenhuizen, vooral in Turkije, maar sinds kort ook in Maleisië en Zuid-Korea. En straks openen er vestigingen in Amsterdam, Rotterdam en Maastricht. Volgend jaar komen daar ook Londen, Berlijn en Brussel bij. World Eye exploiteert 23 oogklinieken in Turkije, Azerbeidzjan, Georgië en Duitsland (Frankfurt en Keulen). Eind volgend jaar volgt Brussel. Het gaat voorlopig om dagklinieken, maar volgens Vroegop wil Acibadem over drie jaar volledige ziekenhuizen (inclusief overnachtingen, spoeddiensten, et cetera) exploiteren.
De Turkse privéziekenhuizen richten zich zowel op Belgen van Turkse afkomst als op Belgische en buitenlandse patiënten. ‘Heel wat (oudere) Turken laten zich tijdens hun jaarlijkse vakantie behandelen in Turkse ziekenhuizen. Door vestigingen te openen in Europa, hoeft dat niet langer’, zegt Vroegop. ‘Brussel is bovendien erg interessant voor de Turkse investeerders vanwege de vele internationale werknemers. Zowel Acibadem als World Eye mikt op de top van de markt. Ze willen zich onderscheiden van de lokale ziekenhuizen door innovatie en de best mogelijke service.’ En dus is iedereen die het zich kan permitteren welkom.
Volgens de Acibadem-woordvoerder zullen in de vestigingen in Brussel zowel Turkse als Belgische artsen werken. ‘Er zijn al gesprekken geweest met de Belgische overheid, maar ze stond niet echt te springen voor onze komst. We gaan ook onderhandelen met Belgische verzekeringsmaatschappijen voor de terugbetaling van enkele ingrepen, zoals cataractoperaties.’
Acibadem en World Eye hebben volgens de Belgische wetgeving geen toestemming of erkenning nodig van de overheid, want elke arts met een diploma kan in ons land een commercieel ziekenhuis starten. Door een lacune in de Belgische wetgeving wordt een groeiend aantal commerciële ziekenhuizen niet erkend en dus ook niet gecontroleerd door de overheid.
Het gros van de ingrepen in pure privéziekenhuizen zijn onverzekerd en meestal vrij duur, zoals bepaalde vormen van plastische chirurgie. Volgens Jacco Vroegop zal Acibadem zich toeleggen op plastische chirurgie, dermatologie, urologie, gynaecologie en orthopedie. World Eye is gespecialiseerd in oogaandoeningen.
Zie ook pagina 58.
Michel Vandersmissen
De Turken hebben geen toestemming nodig van de Belgische overheid, want elke arts met diploma kan in ons land een commercieel ziekenhuis starten.