Thyssen, Reynders of De Gucht: keuze Belgische eurocommissaris eerste moeilijkheid federale formatie
Wie mag de Belgische eurocommissaris worden: Marianne Thyssen, Didier Reynders of blijft Karel De Gucht aan? Formateurs Kris Peeters en Charles Michel moeten deze moeilijke beslissing nemen nog voor ze echt aan het onderhandelen zijn begonnen.
Aftredend premier Elio Di Rupo (PS) moet voor het einde van deze week weten wie hij mag voordragen als Belgische eurocommissaris. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De krant meent dat de onderhandelende partijen, en dan vooral CD&V en MR, al voor een eerste rondje pokeren staan. Inzet: de wordt de Belgische eurocommissaris? Om wie gaat het? Marianne Thyssen (CD&V), Didier Reynders (MR) en Karel De Gucht (Open VLD).
Van de vier partijen die onderhandelen over een federale regering (N-VA, MR, CD&V en Open VLD) heeft enkel N-VA geen kandidaat voor de topjob. De Vlaamse christendemocraten en de beide liberale partijen hebben elk een kandidaat. Bij CD&V willen ze Marianne Thyssen, lijsttrekster op de Europese lijst tijdens de laatste verkiezingen, naar Europa sturen. Ontslagnemend vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is de man van MR. De Vlaamse liberalen van Open VLD zien dan weer liefst Karel De Gucht aanblijven. De Gucht is nog tot eind dit jaar Europees Commissaris voor Handel. Daarmee heeft hij een van de zwaarste portefeuilles onder zijn hoede. Hij wil dan ook enkel verder doen als hij opnieuw een stevige bevoegdheid krijgt.
Volgens Het Laatste Nieuws mikt CD&V-voorzitter Wouter Beke erg hoog door ook deze post op te eisen. In Vlaanderen sleepte hij al de ministeries van Welzijn en Onderwijs – goed voor meer dan de helft van de Vlaamse begroting – in de wacht, en de federale regering die nu nog de Zweedse coalitie genoemd wordt, zal wellicht Peeters I gaan heten. ‘Beke wil alles: en het premierschap voor Kris Peeters en de job van eurocmissaris voor Thyssen,’ aldus een bron in Het Laatste Nieuws.
Bij de Belgische regeringsonderhandelingen worden niet alleen de ministerposten verdeeld. Ook andere jobs, waaronder die van de Kamervoorzitter en de eurocommissaris, worden aan die onderhandelingstafel verdeeld, via een puntensysteem. De grootste partij wordt daarbij bevoordeeld.
MR zal, als enige Franstalige partij, goed zijn voor flink wat ministerposten (al werd al gezegd en geschreven dat hier en daar een minister zou vervangen worden door een staatsecretaris om het evenwicht te bewaren). Als de Franstalige liberalen inderdaad zes of zeven ministers mogen leveren, dan zijn ze goed genoeg bediend, valt te horen.
En dan komt De Gucht weer in het vizier. Maar dan zou Open VLD nog slechts één federale minister meer mogen leveren, aangezien de Vlaamse liberalen twee posten mogen leveren. Een CD&V-bron tempert die blauwe ambitie in Het Laatste Nieuws echter met de ‘Europese realiteit’: Juncker heeft te weinig vrouwen. En dus heet het daar dat Thyssen de beste kaarten heeft.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier