‘Steun aan Saudi-Arabië tast geloofwaardigheid van de strijd tegen terrorisme aan’

Prinses Astrid en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op economische missie in Saudi-Arabië. © Belga
Ludo De Brabander
Ludo De Brabander Woordvoerder van Vrede vzw

‘Als we de strijd tegen het terrorisme ernstig nemen, dan zal dat noodgedwongen betekenen dat de militaire banden met Saudi-Arabië worden doorgeknipt’, schrijft Ludo De Brabander. In deze bijdrage richt hij zijn pijlen op de dubbelzinnige houding van Europa ten opzichte van de oliestaat.

Afgelopen zondag liep de Saudische minister van Buitenlandse Zaken vooraan in de grote manifestatie in Parijs na de dodelijke aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Vorig jaar voerde Saudi-Arabië 87 doodstraffen uit. Sinds 1985 staat de teller op bijna 2.000 doden, een ware massaslachting. In Saudi-Arabië krijg je de doodstraf voor niet-gewelddadige inbreuken zoals drugdelicten, blasfemie of apostasie (geloofsafkeer). Gisteren zou blogger Raif Badawi zijn tweede reeks van 50 stokslagen krijgen omdat hij kritiek uitte op de rol van religie en op de religieuze leiders in Saudi-Arabië. Om gezondheidsredenen is zijn straf uitgesteld.

Kwistig met oliedollars

Het Wahhabisme, de officiële staatsgodsdienst, verschilt in wezen weinig van het radicale salafisme dat groepen als IS of Jabhat al Nusra belijden. Desondanks zijn de Saudische prinsen meer dan welkom in onze contreien. Zij zijn niet alleen de belangrijkste mondiale olieleverancier, maar steken op buitenlandse reizen hun koffers vol met oliedollars die ze hier royaal uitgeven. In maart 2014 vertrok er nog een heel uitgebreide Belgische handelsmissie naar Saudi-Arabië die zich in compleet stilzwijgen huldigde over de harde binnenlandse repressie. Het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen heeft een officiële economische vertegenwoordiger in hoofdstad Ryad. Het prijst Saudi-Arabië voor het ’transparante business klimaat’ met een ‘reputatie van stabiliteit’. Over mensenrechtenschendingen en het dictatoriaal gezag geen woord.

België vecht zij aan zij met Saudi-Arabië in Irak tegen IS. We zijn bondgenoten. Soms hoor je wat fluisterend protest op de zware mensenrechtenschendingen, heel zachtjes, louter pro forma. Vervolgens is het weer business as usual.

Bloederige hypocrisie

De cijfers van de bloederige hypocrisie? Tussen 2008 en 2012 hebben de EU-landen voor 17,3 miljard (België: 1,17 miljard) euro aan wapens vergund voor export naar Saudi-Arabië. België is de belangrijkste Europese leverancier van munitie en de tweede belangrijkste leverancier van lichte wapens aan het land. Canada heeft vorig jaar een grote wapendeal van 10,7 miljard euro gesloten. Drie maanden geleden verkondigde de VS dat er een wapenakkoord is gesloten ter waarde van 1,5 miljard dollar voor de levering van raketten.

Terwijl wij zogenaamd een prioriteit maken van de strijd tegen de gewapende internationale jihadi, wordt Saudi-Arabië tot de tanden bewapend, hoewel dat land al decennia lang een van de belangrijkste militaire steunpilaren is van radicale gewapende salafistische bewegingen. In 2003 stelde de Amerikaanse Senaat rond terrorisme vast dat Saudi-Arabië tussen 1980 en 2000 87 miljard dollar had geïnvesteerd voor de promotie van het Wahhabisme wereldwijd zoals de financiering van religieuze scholen (Madrassas), Islamitische centra, moskeeën. Het gaat uiteraard om een poging om een oerconservatieve variant van de Islamitische geloofsleer ingang te doen vinden bij de wereldwijde moslimgemeenschap.

Belgische wapens in de regio

Saudi-Arabië was ook een van de belangrijkste financierders van militaire steun aan de Afghaanse Mujahedeen en de Taliban (in het Amerikaanse programma ‘operation cyclone’), wat herhaald werd in conflictgebieden als Bosnië, Kosovo, Irak en Syrië. In vele gevallen met de hulp, steun of stilzwijgende goedkeuring van tal van westerse landen, de VS en Frankrijk op kop. In Syrië lag Saudi-Arabië aan de basis van de oprichting van het Islamitische Front, een platform van radicale islamistische rebellengroepen, die het ook van financiële en militaire steun voorziet. Het Islamitisch Front streeft naar een Wahhabistische variant in Syrië: de oprichting van een islamitische staat, de verwerping van een democratisch staatsbestel en het secularisme. Nauw verwant dus aan het programma van IS. Er zijn heel veel indicaties dat Saudi-Arabië dergelijke rebellengroepen van wapens voorziet. Gezien de hoeveelheid wapens die het land elk jaar importeert is de kans groot dat een deel daarvan, dus ook Belgische wapens, zijn weg vindt naar conflicten in de regio.

Geloofwaardigheid

Als we de strijd tegen het terrorisme ernstig nemen, dan zal dat noodgedwongen betekenen dat de militaire banden met Saudi-Arabië worden doorgeknipt en de mensenrechtenschendingen en de steun aan extremistische groepen overtuigender worden aangeklaagd. Verder kunnen we ons vragen stellen voor het feit dat FN Herstal, een exclusief (Waals) overheidsbedrijf, in februari zijn producten gaat promoten op een wapenbeurs in Abu Dhabi met al die problematische klanten in de regio. Er is dus een groot probleem van geloofwaardigheid als het gaat over terrorismebestrijding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content