Steenkoolcentrale in Langerlo valt stil: ‘Geen onmiddellijk probleem met stroomvoorziening’
De steenkoolcentrale van E.ON in Langerlo wordt voor onbepaalde duur stilgelegd nadat er een spontane staking is uitgebroken. Er is geen onmiddellijk probleem met de stroomvoorziening.
Het proces om de steenkoolcentrale stil te leggen, is ingezet en neemt zo’n twee tot drie uur in beslag. Dat zegt secretaris Jan Van Wijngaerden van Gazelco, de vakbond van de werknemers uit de gas- en elektriciteitssector.
De centrale heeft een capaciteit van circa 500 MegaWatt, het vermogen van de kleinste kernreactoren in Doel of Tihange. Wanneer de centrale opnieuw zal worden opgestart, is onzeker.
Capaciteit
Volgens netbeheerder Elia is er geen onmiddellijke bedreiging voor de stroomvoorziening. ‘Er is voldoende capaciteit beschikbaar,’ zegt een woordvoerster.
Zo zijn de weersomstandigheden in Europa momenteel goed. Er zijn geen vriestemperaturen en er is voldoende zon en wind voor de productie van zonne- en windenergie.
17 december
Ook energie- en milieu-econoom Aviel Verbruggen van de Universiteit Antwerpen zegt dat: ‘500 MegaWatt is al een serieus vermogen. (Doel 4 en Tihange 3, die eveneens stilliggen, zijn goed voor 1000 MegaWatt, nvdr.) Maar het licht zal niet onmiddellijk uitgaan.’
Een ander verhaal kan het volgende week worden. ‘Op woensdag 17 december worden de hoogste pieken verwacht en dan kan dit een extra moeilijkheid vormen. De derde woensdag van december, wanneer veel mensen thuis zijn en de winterwende nadert, is traditiegetrouw een dag met een heel hoog verbruik,’ legt Verbruggen uit aan Knack.be.
Ook de reactoren Doel 3 en Tihange 2 (scheurtjes) liggen stil sinds maart, en Doel 4 (mogelijke sabotage) sinds augustus. Vorige week ging ook Tihange 3 stil na een brand in een hoogspanningspost.
Staking
De staking in Langerlo is een reactie op het sociaal overleg bij E.ON. De steenkoolcentrale sluit in april 2016. Aanvankelijk wou de Duitse energiereus Langerlo omvormen tot een biomassacentrale, maar intussen zoekt hij een overnemer voor die plannen.
‘Het personeel vreest dat het in april 2016 gewoon op straat komt te staan’, aldus Van Wijngaerden. ‘Het overleg over het sociaal plan vordert niet.’
Het personeel wil duidelijkheid over het lot van de 120 werknemers. ‘We willen dat E.ON actief meezoekt naar andere jobs in de sector. We onderhandelen ook over financiële compensaties als de centrale sluit. E.ON is een wereldspeler, we willen dat ze hun financiële verantwoordelijkheid nemen’, aldus Van Wijngaerden.
Hij wijst erop dat de centrale in Langerlo momenteel op volle toeren draait, en steenkool vandaag bijzonder goedkoop is. Langerlo is de laatste steenkoolcentrale van het land.
Vilvoorde
Gazelco waarschuwt ook voor een stakingsaanzegging indien het overleg escaleert. ‘Dan dienen we een aanzegging in voor de hele groep, dus ook voor de centrale van Vilvoorde.’
De centrale van E.ON in Vilvoorde maakt deel uit van de strategische reserve, die in geval van een dreigende black-out voor extra capaciteit moet zorgen.
Overnemer
E.ON zegt er alle vertrouwen in te hebben dat er een overnemer komt voor de centrale in Langerlo. ‘Er wordt gepraat met kandidaat-overnemers. We hebben hebben er alle vertrouwen in’, benadrukt het bedrijf in een reactie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier