Dirk Draulans
‘Sportcommentatoren kunnen onzin spuien zonder dat ze daar op afgerekend worden’
De grootste verliezers van de voorbije voetbalweek zijn de professionele sportcommentatoren, schrijft Knack-redacteur Dirk Draulans over de kritiek op Marc Wilmots. ‘Met informatie heeft dat gezwets niets te maken, dat is bezighouderij.’
Wat was dat toch allemaal na het roemloze verlies van de Rode Duivels tegen Italië? Bondscoach Marc Wilmots was ineens de risee van de Belgische voetbalwereld: tactisch te beperkt om met de grote dosis talent in de huidige lichting voetballers een efficiënte ploeg samen te stellen. Niet in staat om het beste uit zijn team te halen. Iedereen wist het plots beter. Dat mag aan de toog en thuis in de zetel, maar zelfs ernstige media maakten er de voorbije week een erezaak van om ons land inzake voetbal van de ondergang te redden.
De VRT liet in een televisieshow beslagen sportcommentatoren het type-elftal voor de Rode Duivels samenstellen. Opvallendste kenmerk daarvan: verdedigende middenvelder Axel Witsel werd naar de bank verwezen. Tegen Ierland scoorde Witsel en was hij man van de match! Ook in andere media werd er dagenlang geëmmerd over waar Wilmots in de fout ging. Spits Romelu Lukaku heette te weinig beweeglijk en moest vervangen worden door Michy Batshuayi. Tegen Ierland scoorde Lukaku twee mooie doelpunten. Flankspeler Yannick Carrasco moest absoluut vanaf de aftrap worden opgesteld wegens zijn schitterende campagne met Atletico Madrid. Tegen Ierland was hij de minst goede Rode Duivel en werd hij na de rust vervangen.
‘Sportcommentatoren kunnen onzin spuien zonder dat ze daar op afgerekend worden’
De verdediging was al langer een pijnpunt, na het wegvallen van coryfee Vincent Kompany (die toch ook niet altijd foutloos speelt). Thomas Vermaelen zou te weinig gespeeld hebben bij Barcelona en onvoldoende wedstrijdritme hebben; Thomas Meunier speelt in vergelijking met zijn teamgenoten bij een zwak clubje (de Belgische landskampioen Club Brugge) en weegt daardoor wat te licht. Vermaelen en Meunier deden het uitstekend tegen de Ieren – de laatste lag met een assist ook aan de basis van het doelpunt van Witsel.
Bladzijden werden er vorige week volgeschreven over de vraag of Kevin De Bruyne, volgens velen de beste Belgische voetballer van zijn generatie, aan de kant moest blijven. Als de Franse bondscoach Didier Deschamps het aandurfde vedetten als Paul Pogba naar de kant te halen, moest Wilmots dat ook kunnen. Er was zogenaamd een lek uit het Belgische kamp gekomen dat de optie ‘Debruyne op de bank’ lanceerde. Als dat waar is, wat niet gezegd is, want je ziet journalisten zo naar een lek verwijzen om hun eigen standpunt meer gewicht te geven, kun je er ook een grap van het Belgische kamp in zien: ‘Waar zullen we de media eens mee afleiden en bezighouden? Debruyne naar de kant? Geweldig idee!!!’.
Men veronderstelt bij dit alles dat luisteraars en lezers wel zullen volgen, gezwets of niet. Er zijn uiteindelijk ook mensen die berichten lezen over ontvoeringen door buitenaardse wezens en over reuzeninktvissen met twee koppen en zestien poten die zeilboten naar de zeebodem sleuren. Met informatie heeft dat niets te maken, dat is bezighouderij – het standaardkenmerk van steeds meer media, zelfs kranten en zenders die verondersteld worden ernstig te informeren.
Sportcommentatoren kunnen met een stevige dosis ernst onzin spuien zonder dat ze daar op afgerekend worden. Want er is achteraf altijd wel een uitleg te verzinnen. En er zijn er ongetwijfeld die nu denken (en poneren) dat ze met hun journalistieke interventies mee aan de basis hebben gelegen van het feit dat Wilmots zijn tactisch systeem heeft aangepast. Veel mensen, zeker in de media, maken zich graag interessanter dan ze zijn.
Na de wedstrijd tegen de Ieren gaf Romelu Lukaku een droog interview aan de VRT, waar de mediatraining zo vanaf droop. Nee, hij had niet te zwaar afgezien van de kritiek na de match tegen de Italianen, maar het had hem wel gemotiveerd. Ja, hij had goed gespeeld tegen de Ieren, maar dat was toch in de eerste plaats de verdienste van de ploeg. Na zijn eerste doelpunt had hij wel in de armen van zijn broer Jordan gehangen, met tranen in de ogen.
Ook Kevin De Bruyne heeft mediatraining gehad. Nee, het was niet omdat hij tegen de Ieren centraal mocht spelen dat hij beter was dan tegen de Italianen, toen hij op rechts moest opereren. En ja, er waren wedstrijden dat hij op rechts beter rendeerde dan centraal. Alle doelpunten tegen de Ieren kwamen er trouwens na een pass vanop de rechterkant! Pas op het einde van het gesprekje verscheen er een brede glimlach op Debruynes gezicht, toen hij zei dat hij later die avond zijn zoontje zou zien. Dat zoontje was her en der in de media al opgevoerd als een van de mogelijke redenen waarom hij tegen de Italianen minder gepresteerd had.
Nu op naar de Zweden. Benieuwd wat de betweters in kranten en flitsende media de volgende dagen gaan verzinnen om zich interessant te maken en hun publiek bezig te houden. Een tip: insinueren dat Marc Wilmots de zwakke prestatie tegen de Italianen plande, dat hij zijn spelers had opgedragen om met de handrem op te spelen om een gunstiger uitgangspositie voor de tweede ronde na te streven. Iets om bladzijden over vol te pennen. Maar niet hier.
Euro 2016: Het EK vanaf de eerste rij
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier