Septemberverklaring: wat we al weten over de Vlaamse begroting

Geert Bourgeois © Belga

Vandaag geeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois in zijn Septemberverklaring meer tekst en uitleg over de begroting waarover de regering afgelopen weekend een akkoord bereikte. De Vlaamse regering presenteert een begroting in evenwicht, maar in de achtergrond loert de Oosterweelfactuur ter waarde van een half miljard.

Terwijl in de federale begroting een kloof van meer dan 4 miljard gaapt en Wallonië een rekening van 300 miljoen naar volgend jaar moet doorschuiven, kan Vlaams minister-president Geert Bourgeois straks in alle rust een begroting in evenwicht voorstellen. Daarin werd zelfs een mogelijk ruim pakket aan investeringen opgenomen.

De details van de rekening worden vandaag voorgesteld in het Vlaams parlement, dat met de traditionele Septemberverklaring het politieke jaar aftrapt. Minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld) communiceerde al dat er geen nieuwe belastingen op til zijn. Daar staat tegenover dat een nieuw financieringssysteem bij de ziekenhuizen een besparing van 300 miljoen moet opleveren. Daarnaast is er ruimte voor investeringen in onder meer onderwijs, onderzoek, welzijn en milieu. Hoeveel er overblijft van het beloofde totaal van 500 miljoen, is nog niet duidelijk.

Oosterweel

Toch heeft de oppositie nu al voldoende om de tanden in te zetten. De kosten verbonden aan de Oosterweelverbinding zijn namelijk niet opgenomen in de Vlaamse begroting, terwijl dat eigenlijk wel moest van Europa. Zelfs als de regering-Bourgeois Europa zo ver krijgt de andere kant op te kijken, komt die factuur volgend jaar op tafel te liggen. En die is niet min: minstens enkele honderden miljoenen, mogelijk een half miljard.

Een begroting in evenwicht dus, maar wel een met mogelijk een gepeperde rekening in het vooruitzicht. Bourgeois merkte op Radio 1 op dat er in geen geval boekhoudkundige trucs zijn toegepast om de begroting te doen kloppen. Woensdag staan in het Vlaams parlement de eerste debatten gepland over die begroting.

Lees ook: Begrotingsspecialist professor Herman Matthijs (VUB, UGent): ’10 lessen over de Vlaamse Begroting’.

(SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content