Seksuele opvoeding nieuwkomers ‘nauwelijks verhulde vorm van racisme’
Het voorstel van Francken stoot op onbegrip bij Isabelle Simonis (PS), de minister van Vrouwenrechten en Gelijke kansen in de Franse gemeenschapsregering. Ze spreekt van een “ongepaste timing die een nauwelijks verhulde vorm van racisme camoufleert”.
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaat aan alle asielzoekers cursussen laten geven over hoe ze met vrouwen moeten omgaan. Dat zegt hij in een reactie op wat met oudejaar in Keulen is gebeurd.
“Sommige opvangcentra zetten hier al op in, maar we zullen dit de komende weken uitbreiden”, zegt hij in de kranten van Mediahuis. In Keulen zijn op oudejaarsnacht verschillende vrouwen aangerand. Het voorval beroert de gemoederen in Duitsland. Verschillende critici leggen de link met het migratiebeleid van de Duitse regering.
Francken volgt zo het voorbeeld van Noorwegen waar migranten al langer dergelijke cursussen krijgen. Ze krijgen er les over hoe ze vrouwen moeten behandelen. “We zullen het Noorse model kopiëren en de komende weken en maanden invoeren in alle Belgische centra”, luidt het.
‘Het is veel meer dan seksuele opvoeding’, legde Francken uit in De Ochtend. ‘Het gaat dan bijvoorbeeld over uitleggen wat de gelijkheid tussen mannen en vrouwen is. Dat vrouwen hier gaan stemmen, dat ze gaan werken.’
‘We hebben een ongeziene instroom van alleenstaande jonge mannen tussen 16 en 35 jaar. Bij hen is het normen- en waardenpatroon helemaal anders. De cursussen zijn vooral gericht op mannen, maar ook op vrouwen. Hen willen we duidelijk maken: het is hier geen probleem dat je werkt en dat je man meehelpt in de opvoeding van de kinderen of het huishouden. Het is wel een probleem als je man je slaat.’
Francken heeft met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ook een werkgroep opgericht om te zoeken hoe sneller en kordater opgetreden kan worden tegen asielzoekers die zich misdragen.
Een van de nieuwe maatregelen bestaat erin dat wie zich misdraagt, kan worden opgesloten in een gesloten asielcentrum.
Racisme
Het voorstel van Francken stoot op onbegrip bij Isabelle Simonis (PS), de minister van Vrouwenrechten en Gelijke kansen in de Franse gemeenschapsregering. Ze spreekt van een “ongepaste timing die een nauwelijks verhulde vorm van racisme camoufleert”.
Volgens de Franstalige socialiste beschikt Francken over geen enkel argument om zo’n beslissing te legitimeren. “Hij baseert zich op een nieuwsfeit dat zich in Duitsland heeft afgespeeld waarvoor we over geen enkel bewijs beschikken: de identiteit van de daders van de aanrandingen in Keulen is nog niet gekend. De enige elementen waar de onderzoekers momenteel over lijken te beschikken, zijn enkele beschrijvingen van personen van Maghrebijnse origine.”
We kunnen niet, in de naam van vrouwenrechten, nieuwe vormen van discriminatie in het leven roepen
Isabelle Simonis
“Door op dit moment, in België, zo’n maatregel voor te stellen, wordt een amalgaam gemaakt van beschuldigingen die geuit worden in het kader van een Duits onderzoek en gevluchte personen”, gaat Simonis verder. “Dit is een ongepaste timing die een nauwelijks verhulde vorm van racisme camoufleert.”
“We kunnen niet, in de naam van vrouwenrechten, nieuwe vormen van discriminatie in het leven roepen”, zegt Simonis.
Crombez: ‘Nuttig, maar onvoldoende’
SP.A-voorzitter John Crombez vindt het idee “nuttig, naar niet voldoende”. “Als dit gedrag opduikt moet er snel op de hardst mogelijke manier worden gereageerd om zeer duidelijk te maken dat dit onmogelijk kan geaccepteerd worden”, vindt de SP.A-voorzitter.
“Om een hechte gemeenschap te kunnen vormen, gelden er regels. Deze zijn er voor iedereen. De gelijkheid van man en vrouw is misschien wel de belangrijkste verworvenheid van de westerse democratie. Zij is absoluut. De groepen mannen die deze onterende daden gesteld hebben, moeten dan ook opgespoord, vervolgd en zo streng mogelijk gestraft worden”, zegt Crombez.
Mocht het gaan over mensen die naar hier gevlucht zijn, dan is de gepaste reactie voor de SP.A-voorzitter dat ze in dat geval hier niet kunnen blijven.
Seksuele vorming: een noodzaak voor asielcentra én onderwijs
Ook Sensoa, het expertisecentrum voor seksuele gezondheid, vindt dat de daders hard moeten worden aangepakt. Maar het probleem stelt zich veel ruimer dan enkel asielcentra, zo meent de organisatie.. Ook binnen het onderwijs dient dringend werk gemaakt te worden van relationele en seksuele vorming die veel meer inspeelt op de culturele diversiteit en op de (seksuele) rechten van mannen en vrouwen.
“Al te lang is het feit dat de omgangsvormen tussen mannen en vrouwen cultureel bepaald zouden zijn, een excuus geweest om dit debat niet te voeren. Maar de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, het respectvol met elkaar omgaan en het niet overschrijden van elkaars grenzen, zijn universele rechten”, klinkt het.
Sensoa ziet een zeer belangrijke taak weggelegd voor het onderwijs. “Programma’s voor relationele en seksuele vorming, die aangepast zijn aan de multiculturele samenstelling van de huidige klassen, zijn dringend nodig. Die laten toe om culturele verschillen te benoemen en man-vrouw verschillen, genderrollen maar ook een thema als seksuele oriëntatie bespreekbaar te maken. Aandacht voor seksuele rechten en seksuele integriteit van vrouwen en mannen is daarbij cruciaal. ”
(Belga/JH/TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier