Samenscholingsverbod: ‘De noodwet van N-VA is al een feit’
Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) past het veiligheidsplan van N-VA toe, ook al is daarvan nog geen letter in wetgeving omgezet. Dat zegt ere-vrederechter Jan Nolf naar aanleiding van het samenscholingsverbod in Berchem.
‘Dit is geen politieverordening, maar een politiek pamflet van een autoritaire bestuurder van een stadstaat.’ Ere-vrederechter Jan Nolf is niet mals voor het samenscholingsverbod dat Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) uitvaardigde in Berchem. Dat volgde op het verbod op een bijeenkomst waar de Turkse extreemrechtse politicus Ali Güler een lezing zou geven. In diens Partij van de Nationale Beweging zijn de Grijze Wolven ingekapseld, een extreemrechtse organisatie die in de jaren zeventig in Turkije 694 moorden zou gepleegd hebben. Het samenscholingsverbod is van kracht tot en met 27 maart 2017 om 24.00 uur.
‘De Wever maakt een amalgaam van de moorden van de Grijze Wolven in de jaren zeventig, het terreurdreigingsniveau drie, de Fetullah Gülen-affaire in de nasleep van de mislukte couppoging in Turkije en de rellen in Rotterdam. Dat laat hem toe om het veiligheidsplan van N-VA, het zogenaamde Niveau V, toe te passen als ware het al geïmplementeerd in onze wetgeving. Slotsom: zonder dat ook maar één letter van zijn Plan V is omgezet in wetgeving, past hij het al zo toe. De facto bestaat de noodtoestand zoals N-VA die wil dus.’
Bart De Wever ‘maait zeer breed’ in de grondrechten van de burger, meent Nolf. ‘Door, ik citeer, “acties of initiatieven met betrekking tot de Turkse binnenlandse politiek” te verbieden, negeert hij de vrijheid van vergadering. Mag ik aanstippen dat dat een grondrecht is dat je niet zomaar kan opzijschuiven?’
Miniministers van Binnenlandse Zaken
Wat Nolf nog een doorn in het oog is, is het gebruik van administratieve sancties. ‘Dat was ook mijn kritiek op de GAS-boetes. Uiteraard vond en vind ik dat je kleine criminaliteit moet bestraffen. Maar niet op deze manier. Je creëert een parallelle justitie waarin de rechten van de burger genegeerd worden. Die administratieve sancties zijn een ideale hefboom voor autoritaire burgemeesters.’ Wel meer burgervaders zijn in dit bedje ziek, onderstreept hij: ‘Kijk naar Gent, waar Daniël Termont (SP.A) eens verordende dat “personen die zich, op het gehele Gentse grondgebied, manifesteren als Club supporters door hun kledij en/of gedrag, kunnen bestuurlijk aangehouden worden.” Burgemeesters gedragen zich steeds meer als miniministers van Binnenlandse Zaken, met hun eigen rechtbank en administratie waar het woord van de burgemeester geldt.’ Op deze manier, zo waarschuwt Jan Nolf, ‘ebt onder het voorwendsel van het dreigingsniveau, de scheiding der machten weg’.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier