Proces Jonathan Jacob wordt niet uitgesteld, beklaagden laten verstek gaan
Op het proces over de dood van Jonathan Jacob hebben alle beklaagden beslist verstek te laten gaan nu de zaak niet wordt uitgesteld.
De verdediging vroeg om de zaak uit te stellen omdat deze zaak niet behandeld kon worden, zo lang de raadkamer zich nog niet heeft uitgesproken over de zaak van vader Jan Jacob, die in verdenking werd gesteld voor misbruik van zijn inzagerecht in het strafdossier. Jacob lekte immers informatie aan het reportageprogramma Panorama.
De rechtbank besliste in een tussenvonnis het verzoek tot uitstel te verwerpen en oordeelde dat ‘het algemeen rechtsbeginsel van vermoeden van onschuld betrekking heeft op de houding van de rechter en niet de publieke opinie’. De afloop van de zaak rond Jan Jacob moet dus niet afgewacht worden.
Daarop beslisten alle beklaagden verstek te laten gaan en verlieten ze de zaal. De rechtbankvoorzitster leek door die beslissing duidelijk verrast. Het opzettelijk verstek laten gaan (om de zaak via verzet later opnieuw voor dezelfde rechtbank te brengen) is iets wat minister van Justitie Koen Geens overigens onmogelijk wil maken door voor die gevallen het recht op verzet af te schaffen en enkel nog hoger beroep mogelijk te houden.
Proces Jonathan Jacob wordt niet uitgesteld. Beslissing uitvoerbaar bij voorraad. Beklaagden zullen verstek maken
— Jan Nolf (@NolfJan) May 21, 2015
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
‘De advocaten van de elf betichten, onder wie acht zogenaamde ‘bottinkes’, wilden naar eigen zeggen zeer interessante onderdelen uit het dossier tegen Jan Jacob gebruiken voor de verdediging, maar die onderdelen mogen voorlopig niet gebruikt worden, want ze vallen onder het geheim van dat onderzoek’, zegt justitiewatcher Jan Nolf die voor Knack.be het proces in Antwerpen volgt. ‘
Het openbaar ministerie in de persoon van Alexandra Van Kelst verzette zich hevig tegen het verzoek tot uitstel. Wat in de pers verschenen is over de zaak is niet belangrijk volgens Van Kelst. Zij vreesde dat vooraleer er een beslissing valt in de zaak van Jan Jacob, hetzij voor de raadkamer, hetzij voor de Kamer in Beschuldigingsstelling, ‘we jaren verder zullen zijn’.
‘Voor ons is de maat vol’
Ook de advocaten van de familie Jacob reageerden heftig. Zo sprak Jef Vermassen van een belediging voor de rechtbank. ‘Rechters laten zich niet beïnvloeden door wat in de krant staat. Jullie zijn beroepsrechters, geen juryleden en kunnen dus volledig onafhankelijk opereren’, aldus Vermassen.
Vermassen: “vraag uitstel is belediging aan onafhankelijkheid rechtbank” #jonathanjacob pic.twitter.com/gsuXWv93zs
— Jan Nolf (@NolfJan) May 21, 2015
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Ook Jan Jacob zelf kwam aan het woord: ‘Zoals het uitstel nu voorligt, lijkt het alsof de bottinkes de slachtoffers zijn, en ik de dader. Voor ons is de maat vol’, reageerde hij. Jan Jacob erkent dat hij gegevens heeft gelekt om de zaak een nieuwe wending te geven.
Hoe moet het nu verder?
Het proces werd in de namiddag hernomen, zonder de advocaten van de beklaagden. Advocaat Vermassen schetste in zijn pleidooi de hele serie van toevallige tegenslagen (‘Wet van Murphy’) en foute inschattingen in de loop van die fatale dag waarop Jonathan Jacob overleed.
Later vandaag zal het parket de straf vorderen ten laste van de beklaagden die vanmiddag verkozen verstek te maken. Het vonnis zal vermoedelijk binnen een maand volgen.
Wanneer de verstekmakende partijen officieel op de hoogte zijn gebracht, hebben ze één maand de tijd om verzet aan te tekenen voor een nieuwe behandeling van de zaak voor dezelfde correctionele rechtbank. Dat zal vermoedelijk pas in het najaar gebeuren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier