Vlaamse codex dierenwelzijn goedgekeurd (met enige moeite)

Ben Weyts. © Belga

Het Vlaams Parlement heeft de codex dierenwelzijn van bevoegd minister Ben Weyts goedgekeurd. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot. De hulp van de oppositie was namelijk nodig, want coalitiepartners CD&V en Open VLD gingen dwarsliggen over het standstillprincipe in het decreet.

Dat standstillprincipe legt vast dat de bescherming van dieren niet achteruit mag gaan, maar CD&V en Open VLD waarschuwden voor de mogelijke juridische reikwijdte en wilden het principe uit de codex halen. Het CD&V-amendement over de schrapping haalde geen meerderheid (dankzij de oppositie). Finaal kreeg de volledige codex groen licht. Verschillende leden van CD&V stemden wel tegen of onthielden zich.

Volgens Weyts is de codex ‘de kers op de taart’ op het Vlaamse dierenwelzijnsbeleid. “De taart is misschien niet volmaakt en de kers ook niet. Voor de ene gaat de codex te ver, voor de andere niet ver genoeg. Maar ik ben een man van mijn woord en deze codex is een grote stap vooruit op het vlak van dierenwelzijn’, zei hij.

Haanslaan, ganzenrijden

De codex bundelt bestaande en nieuwe regels rond dierenwelzijn: zo worden onder meer dierenmarkten en thuisslachtingen van bepaalde dieren verboden, en kunnen er alternatieve straffen, zoals een verplichte vorming en begeleiding, worden opgelegd aan mensen die dierenleed veroorzaken.

De codex komt in de plaats van de bijna veertig jaar oude Dierenwelzijnswet en vertrekt vanuit de visie dat elk dier een levend wezen is met gevoel, specifieke behoeften en intrinsieke waarde. Daaruit volgt dat dieren voldoende beschermd moeten worden. Wie nalatig is ten opzichte van een dier, kan gestraft worden. Organisatoren van volksgebruiken als haanslaan, ganzenrijden of visjesdrinken krijgen geen uitzondering: zij moeten het dierenwelzijn ook eerbiedigen en hun praktijk indien nodig aanpassen. ‘Als tradities dierenleed veroorzaken, dan moeten we die tradities aanpassen’, dixit minister Weyts. 

Exit kippenkooien

Voorts wordt komaf gemaakt met bepaalde praktijken. De huidige kippenkooien moeten ingeruild worden voor volièresystemen met vrije loop. Kippenkooien mogen ook niet meer nieuw aangekocht of vervangen worden: zo mogen er tegen 2036 geen kippenkooien meer zijn in Vlaanderen. 

Mensen mogen schapen, geiten of varkens niet meer thuis slachten en dierenmarkten mogen niet meer plaatsvinden. Het gaat dan om de wekelijkse markt of veemarkten. Occasionele jaarmarkten of gespecialiseerde beurzen mogen wel nog dieren verkopen. Lijmvallen worden verboden, net als elke seksuele handeling met dieren. Weidedieren moeten permanent gebruik kunnen maken van beschutting. Elk slachthuis dient daarnaast een camera te hebben, dieren die in het wild gevangen zijn mogen niet gehouden worden, en in elke politiezone moet iemand aangeduid worden als verantwoordelijke voor dierenwelzijn.

Dolfijnen

Ook voor het houden van dolfijnen zijn nieuwe regels opgesteld. Er komt een verbod op dolfinaria, maar omdat er voor de dolfijnen in het Boudewijn Seapark in Brugge volgens minister Weyts geen beter alternatief is, mogen zij blijven, al mogen het er niet meer dan zes worden. Het park is ook verplicht om een buitenbassin voor de dieren te bouwen, zodat hun welzijn verbetert. Elke tien jaar zal er geëvalueerd worden of er intussen een waardig alternatief bestaat om de dolfijnen naartoe te brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content