Opiniemaker Noël Slangen: ‘Zuhal Demir wint de strijd tussen de drie Limburgse tenoren’

© Belga
Kristof Clerix

Volgens opiniemaker Noël Slangen heeft de N-VA alle sleutels in handen om op Vlaams en federaal niveau regeringen te vormen.

In Limburg is het Vlaams Belang de grootste partij, met zowat 25 procent op Vlaams en federaal niveau – grosso modo 1 procentpunt meer dan de N-VA.

Noël Slangen: Opvallend is dat die doorbraak van het Vlaams Belang zich voor een flink stuk in de landelijke regio’s situeert, zoals de Maasstreek, waar minder migratie aanwezig is.

Heeft het Vlaams Belang de boerenprotesten dan slim gekaapt?

Slangen: De boerenprotesten hebben in ieder geval een effect gehad om vooral die meer rurale gebieden aan te spreken. Ik ga er niet van uit dat al die nieuwe Belang-stemmers landbouwers zijn. Maar het Vlaams Belang had eerst wel een redelijk stedelijk profiel, en wordt sinds de focus op thema’s zoals landbouw meer aanzien als een bredere partij, ook in de rurale gebieden.

N-VA-kopstuk Zuhal Demir was bij landbouwers vaak de kop van Jut, maar scoort in Limburg toch goed.

Slangen: Demir heeft het zeer goed gedaan. Ze is uiteindelijk de kampioen qua voorkeurstemmen, al haalde ze er iets minder dan in 2019. Wellicht heeft ze door de lijn die ze gekozen heeft wel meer stemmen weggehaald bij andere partijen. Aan de andere kant heeft ze wat moeten prijsgeven aan het Vlaams Belang. Maar ze is sowieso de sterkste, want ze heeft bijna de helft meer voorkeursstemmen dan de Limburgse nummer twee, Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V). Chris Janssens van het Vlaams Belang is de derde en zit op hetzelfde niveau als Brouns. Demir heeft de strijd tussen de drie Limburgse tenoren afgetekend gewonnen.

Noël Slangen: ‘De kans dat Bart De Wever premier wordt, acht ik redelijk klein’

De CD&V is de derde partij in Limburg: ze verliest zowat 3 procentpunt en eindigt Vlaams en federaal rond de 16 procent. En dat terwijl de CD&V ooit zo sterk stond in deze provincie.

Slangen: Het verlies van de CD&V is in Limburg niet groter dan in andere provincies. En opgelet: je mag deze verkiezingsuitslag niet zomaar doortrekken naar de lokale verkiezingen. Ik denk dat vooral de stemmen van de Open VLD – die in een aantal Limburgse gemeentes sterk stond – in het vizier komen van andere partijen.

Net zoals elders in het land is Open VLD dé grote verliezer in Limburg.

Slangen: Zelfs in Dilsen-Stokkem, de thuishaven van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters, is de uitslag van de liberalen gehalveerd. En verder verliest Groen zijn enige verkozene in de provincie. De verliezers van Vlaanderen zijn dus ook de verliezers van Limburg. Wel valt op dat er niet zo’n grote zetelverschuivingen zijn. De groene zetel gaat naar de PVDA, en de Open VLD verliest een zetel aan het Vlaams Belang. Grote verschillen in percentages leiden in Limburg niet altijd tot grote verschuivingen in zetels.

Mag de burger al bij al tevreden zijn met de manier waarop de kaarten zijn geschud?

Slangen: Het zal gemakkelijker zijn om regeringen te vormen. België is minder onbestuurbaar geworden. We leven ook veel minder dan vroeger gezegd werd in twee verschillende democratieën. Dat is goed nieuws om een regering te vormen. De N-VA heeft alle sleutels in handen.

VERKIEZINGEN IN KAART: bekijk hier alle uitslagen

Partner Content