Waals regeerakkoord: minder ministers, provincies afschaffen en verbod op smartphone in lager onderwijs

Maxime Prévot en Georges-Louis Bouchez. © Belga Images

MR en Les Engagés hebben een regeerakkoord voor de Waalse en Franse gemeenschapsregering. Dat hebben formateurs Maxime Prévot (Les Engagés) en Georges-Louis Bouchez (MR) donderdag verklaard.

Smartphoneverbod

Een opmerkelijke maatregel van de nieuwe Waalse regering is een verbod op het gebruik van smartphones in het lager onderwijs. Ouders, leerkrachten en directeurs maken zich zorgen over de steeds prominentere plaats die smartphones en tablets innemen op de speelplaatsen en in de klassen, legde Prévot uit. Hij voegde er aan toe dat ook dokters de toestellen aanwijzen als bron van bijvoorbeeld slaap- en concentratieproblemen. Daarom komt er een decretaal verbod op smartphones in de lagere school. Voor het middelbaar onderwijs verwees Prévot naar de autonomie van de scholen, al wordt daar aangezet tot een “evenwichtig gebruik”

Begrotingsevenwicht

In het regeerakkoord staat dat de nieuwe Waalse en Franse gemeenschapsregeringen over 10 jaar begrotingen in evenwicht moeten kunnen voorleggen. “Als we het evenwicht al in 2029 hadden willen realiseren, dan zou het traject zo steil geweest zijn dat we bloed en tranen niet hadden kunnen vermijden”, zei Prévot. “We willen een verantwoorde aanpak, geen blinde besparing.”

De nodige hervormingen worden al in de eerstvolgende weken in een decreet gegoten, zei Bouchez. Ook de Franse gemeenschap – die de gemeenschapbevoegdheden zoals onderwijs beheert – moet naar een begrotingsevenwicht binnen de 10 jaar. 

Besparen op de overheid

Om het tekort structureel af te bouwen, rekenen MR en Les Engagés op besparingen op het overheidsapparaat. “We focussen op de kerntaken”, zei Bouchez. Zo wordt het aantal ministers teruggebracht van 13 naar 10, “vergelijkbaar met Vlaanderen”, aldus Bouchez.

Het aantal verkozenen gaat eveneens naar omlaag, ook op lokaal niveau, net als de ministeriële kabinetten.

Werk

De Waalse regering wil de komende vijf jaar inzetten op de activering van werkzoekenden. Arbeidsbemiddelingsdienst Forem, de Waalse VDAB, wacht daarom een hervorming. De procedures moeten worden herzien “om de begeleiding van werkzoekenden richting werk vanaf de eerste dagen van hun inschrijving dynamischer te maken”. “We focussen veel meer op activering”, aldus Bouchez. Uiteindelijk moet Wallonië naar een werkzaamheidsgraad van 80 procent, maar een timing plakken MR en Les Engagés daar in hun regeerakkoord niet op. Federaal ligt die doelstelling op 2030, maar Wallonië is daar met een werkzaamheidsgraad van iets meer dan 66 procent in het eerste trimester van 2024 nog ver van af. 

Kinderopvang

Om werkende ouders zoveel mogelijk te ondersteunen, komen er extra plaatsen in de kinderopvang. De Waalse regering plant ook een vijfjarig renovatieprogramma, om te vermijden dat crèches moeten sluiten omdat de gebouwen niet meer veilig zijn, en om hun energiefactuur naar beneden te halen.

Provincies afschaffen

Daarnaast is het de bedoeling om de provincies af te schaffen tegen 2030. Daar is een tweederdemeerderheid voor nodig, en die hebben de twee partijen niet, maar “we reiken de minderheidspartijen de hand”, zei Prévot. De maatregel zou ook aan de Waalse bevolking worden voorgelegd in een referendum.

‘Grootste lastenverlaging ooit’

Er komen geen nieuwe belastingen, bezwoer Bouchez. De nieuwe regering wil de belastingen zelfs met 1,5 miljard euro verlagen, “de grootste belastingverlaging ooit in Wallonië”. Vooral “actieve jongeren en de middenklasse” zullen daarvan kunnen profiteren.

De successierechten dalen met liefst 50 procent, aldus Prévot, tot een niveau van 5 procent. In sommige gevallen lopen die in Wallonië op tot 80 procent, merkte Bouchez op. “Dat is de Sovjet-Unie waardig.” De registratierechten voor de aankoop van een eerste woning dalen tot 3 procent. Dat komt neer op een daling met 75 procent.

Wie worden de nieuwe Waalse ministers?

MR en Les Engagés hebben het “nog geen seconde” over de ministerposten in de Waalse en Franse gemeenschapsregering gehad. De casting is wellicht voor maandag of begin volgende week, na de ledencongressen van zaterdag. Wat wel al zeker is: de twee regeringen zullen alles samen tien ministers tellen, drie minder dan nu het geval is. Wellicht zullen sommige ministers zowel bevoegd zijn in de Waalse als in de Franse gemeenschapsregering. MR en Les Engagés consulteren zaterdag eerst hun leden op een congres. De liberalen doen dat in Charleroi, de centristen in Louvain-la-Neuve.

Partner Content