Melissa Depraetere (Vooruit): ‘Er komen moeilijke tijden aan’

Melissa Depraetere, 30 april 2024. © Belga

‘Na deze verkiezingen komen er moeilijke tijden aan, ook budgettair. En moeten er dus moeilijke keuzes gemaakt worden.’ Dat zei Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere op de vooravond van 1 mei, de Dag van de Arbeid. Opvallend: Conner Rousseau tekende present, maar stond niet mee op het podium.

De socialisten verzamelden dinsdagavond in Gaston, een bar in een voormalige Gentse katoenspinnerij. Sinds het akkefietje met het kunstencentrum over de naam is de Vooruit niet langer de logische locatie. Opvallendste aanwezige: Conner Rousseau, die voor een kwartiertje binnensprong en dan snel weer in de auto dook. ‘Campagne voeren in Dendermonde en Kruibeke’, aldus de Oost-Vlaamse lijstduwer.

Het waren dan ook Melissa Depraetere, Paul Callewaert (Solidaris) en Miranda Ulens (ABVV) die in de spotlight moesten staan. ‘Dit is een plek van werkende mensen en ook een plek waar de vakbond, de mutualiteit en de socialistische partij al meer dan honderd jaar samen strijden voor de rechten van werkende mensen’, zei Depraetere tegenover een paar honderd aanwezigen. 

‘Hemel op aarde, via de hel’

Een Dag van de Arbeid die in een verkiezingscampagne valt, is altijd een bijzondere, weet ook de jonge voorzitster. Die campagne wil ze dicht bij de basis houden. ‘Gewone dingen, dat is waar wij voor strijden. Een bushalte in de buurt, deftige lonen en pensioenen, het beste onderwijs. Problemen oplossen van gewone mensen is wat wij doen.’ Tegelijk hoedde ze zich ervoor om luchtkastelen te bouwen. ‘Het zijn al verdomd moeilijke tijden geweest en helaas is het nog niet voorbij. De oorlogen gaan door en we moeten onze begroting op orde krijgen om de toekomst van onze kinderen veilig te stellen. Er gaan heel moeilijke keuzes moeten gemaakt worden. Maar één ding moet iedereen weten: alleen wij, socialisten, gaan ervoor zorgen dat het de juiste keuzes zijn.’

Een staatshervorming hoort daar niet bij voor Vooruit, al moest in de speech enkel Vlaams Belang het ontgelden, niet N-VA. “Extreemrechts belooft ons de hemel op aarde, maar ze vertellen er niet bij dat ze iedereen eerst door de hel gaan sturen’, aldus Depraetere. ‘Want eerst willen ze het land splitsen – wat tot jaren blokkering zou leiden – om dan een muur rond Vlaanderen te bouwen, wat zelfs helemaal niet kan. En pas als die onmogelijke dingen gebeurd zijn, beginnen ze te denken aan de problemen van de mensen. En dan komen ze met gestoorde ideeën.’

Partner Content