Jan Jambon vergat even dat niet Vlaanderen maar België deelneemt aan de Olympische Spelen

© BELGA
Han Renard

De MR en Les Engagés mogen zich niet laten verleiden door de N-VA, zegt politiek journalist Bernard Demonty van Le Soir.

‘De eerste Vlaamse medailles op de Olympische spelen zijn binnen! Proficiat Remco en Wout!’ Deze tweet van Jan Jambon, waarin de voormalige Vlaamse minister-president medailles voor Vlaanderen claimt die namens België zijn gewonnen, lokte flink wat reactie uit. In Vlaanderen, maar zeker ook in Wallonië. ‘Dames & Heren, de partij van onze volgende premier’, reageerde PS-boegbeeld Thomas Dermine bijtend. Met daaronder, in het Frans, dat wie als wolf is geboren nooit ofte nimmer een lammetje wordt. Ecolo-boegbeeld Jean-Michel Javaux schreef ‘quelle tristesse’, en dat voor een partij ‘die de post van premier opeist’.

Voorspelbare kritiek van toekomstige oppositiepartijen misschien, op een voorspelbaar staaltje Vlaams-nationalistische trots van Jambon. Maar de onderliggende boodschap – vergeet in alle postelectorale euforie toch niet waar de N-VA voor staat – is ook de strekking van een recent, stevig hoofdcommentaar van de chef politiek van Le Soir Bernard Demonty. Hij wijst er nog eens op dat Bart De Wever voorzitter is van een partij die de Vlaamse onafhankelijkheid als einddoel heeft.

Sander Loones, de communautaire sherpa van formateur De Wever, vervolgt Demonty, zei kort voor de verkiezingen nog dat het federale België zich nog mag inlaten met defensie, zware criminaliteit en het afwikkelen van de overheidsschuld – en dat is het ongeveer.

‘Begrijp me niet verkeerd’, verduidelijkt Demonty aan de telefoon. ‘Ik pleit niet voor het communautaire status quo. Er móéten compromissen met de Vlamingen worden gemaakt. Wel wil ik het gevoel doorprikken onder Franstaligen dat, omdat het Vlaams Belang niet de grootste partij is geworden, we vandaag te maken hebben met een volstrekt normale, gepacificeerde situatie. Die tweet van Jambon, hoe anekdotisch ook, laat eigenlijk goed zien dat dit niet het geval is.’

‘De Franstalige onderhandelaars vertellen me ook dat in de eerste nota’s van De Wever sprake is van bevoegdheidsoverdrachten die geen enkele Franstalige partij ooit heeft verdedigd’, zegt de politiek journalist.

En dus wil Demonty de MR en Les Engagés waarschuwen om zich niet te laten verleiden en verblinden door het ‘sociaal-economische sirenenlied’ van de N-VA, en daarbij mogelijk voor de Franstaligen ongunstige communautaire plannen uit het oog te verliezen. ‘Of het nu gaat over de regionalisering van de lokale politie of het uitkleden van het federale Unia. De MR en Les Engagés zijn in de kern heel belgicistische partijen. Dus moeten ze op dat gebied ook een beetje recht in de leer blijven.’

Partner Content