Pegida Vlaanderen demonstreert in Gent: ‘U zal het met een Antwerps accent moeten doen’

© JH
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Een paar honderd sympathisanten van Pegida Vlaanderen hebben betoogd in Gent. ‘Wat betekent de jihad voor u, mijnheer?’ – Geen idee, ik kom hier ook gewoon maar mijn boodschap verkondigen.’ Een paar kilometer verderop hield Hart Boven Hard een volksfeest. ‘Gent zit hier, niet bij Pegida.’

‘Vanavond scheiden we de échte Vlamingen van de computerhelden!’, klinkt het op de Facebook-pagina van Pegida de ochtend van de manifestatie in Gent. Want ook de anti-islambeweging weet: het is niet omdat iemand op ‘attending’ klikt, dat hij ook de deur uitkomt.

De échte Vlamingen blijken uiteindelijk met een 250-tal en verzamelen in de schaduw van het Gentse belfort. De beiaard speelt de Gentse klassieker Klokke Roeland, maar meegezongen wordt er nog niet door het voornamelijk Antwerpse publiek. Dat bestaat voor het grootste deel uit Vlaams Belangers, leden van Voorpost en een delegatie van de extreem-rechtse studentenvereniging NSV.

De manifestanten van Pegida dragen Vlaamse leeuwenvlaggen, en spandoeken met boodschappen waarmee de beweging ‘haar waarden uitdraagt’. Volgens de laatste drie Facebook-updates wordt er in Gent betoogd tegen de islamisering, tegen de vernietiging van het eeuwenoud archeologisch erfgoed in Irak, en vóór het behoud van Zwarte Piet.

Filip Dewinter (L) bij de Pegida-betoging in Gent
Filip Dewinter (L) bij de Pegida-betoging in Gent© Belga Image

Nog voor woordvoerder Rudy Van Nespen de aanwezigen welkom kan heten wordt de aandacht op het plein getrokken door twee vrouwen die hier duidelijk niet zijn om mee te betogen. ‘Waarom zijn jullie hier eigenlijk’, werpt Jamila Channouf Filip Dewinter voor de voeten. Het Vlaamse Belang-kopstuk staat vooraan in de betoging, en geniet er zichtbaar van dat de camera’s nog eens op hem gericht staan.

‘Niet provoceren’

‘Neen, we zijn hier helemaal niet om te provoceren’, lacht Jamila. Samen met haar nicht Siham El Maadouri is ze naar hier gekomen ‘om in dialoog te gaan’.

‘Wat doen jullie hier, er is toch een tegenbetoging’, kaatst een oudere vrouw de bal terug.

‘Wat moeten wij zitten doen op een picnick? Hier kunnen we onze stem laten horen’, klinkt het strijdvaardig. Terwijl het tweetal continu vergezeld wordt van minstens één agent in burger, staan ze nieuwsgierige Pegida-sympathisanten te woord.

‘Is dat hier carnaval’, snuift een verontwaardigde Pegida-betoger in de richting van de hoofddoek van een van beide dames. Een man met een Voorpost-hesje haast zich om hem in te tomen. Een andere man met een Vlaamse vlag om de schouders beweert met overslaande stem te weten ‘dat hij meer van de koran gelezen heeft dan jullie daar’.

De afspraak met de stad was dat er vreedzaam betoogd zou worden, en dat is blijkbaar ook het ordewoord. Wanneer even later een paar enthousiastelingen het spreekkoor ‘Islamieten, parasieten’ inzet, voltrekt zich hetzelfde tafereel.

‘Bart De Wever heeft in zijn eigen oog gestoken’

Pegida Vlaanderen demonstreert in Gent: 'U zal het met een Antwerps accent moeten doen'
© JH

Ondertussen is Rudy Van Nespen aan zijn speech begonnen. Bedoeling was dat er eerst een Gentse getuigenis zou voorgelezen worden van hoe het de afgelopen jaren steeds moeilijker is geworden om in Gent te wonen. ‘In een sappig Gentse tongval’, kondigt Van Nespen aan. ‘Helaas is die persoon hier blijkbaar niet aanwezig. U zal het dus met een Antwerps accent moeten doen.’

In zijn betoog herhaalt Van Nespen het bekende Pegida-verhaal. ‘De politici, de media en de politie willen ons niet horen. Daarom moeten we durven opkomen voor onze waarden.’

‘De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft zijn imago willen oppoetsen door onze betoging te verbieden, maar hij heeft weer eens in zijn eigen oog gestoken.’

Ontnuchterend

Pegida Vlaanderen demonstreert in Gent: 'U zal het met een Antwerps accent moeten doen'
© JH

Als symbolische eindnoot vraagt Van Nespen aan de aanwezigen om hun gsm te laten oplichten. ‘Laat uw licht schijnen in de duisternis van de islamisering.’ Symbolisch, want echt donker is het op dat moment nog niet op het Sint-Baafsplein.

‘Wij zijn het volk’ en ‘Geen jihad, in onze straat’, scanderen de aanwezigen achteraf.

Pegida Vlaanderen demonstreert in Gent: 'U zal het met een Antwerps accent moeten doen'
© JH

‘Wat verstaat u onder jihad’, vraagt Siham daarop aan een man die flyers komt uitdelen.

– ‘Geen idee’, is het ietwat ontnuchterende antwoord.

‘Waarom roept u dat dan?’

– ‘Ja juffrouw, ik probeer hier ook maar mijn boodschap te verkondigen.’

Tot een echte dialoog komt het niet, maar het duo zorgt wel voor sfeer op het plein. Al zijn er ook veel kleinerende reacties. ‘Hier durven ze wel tegenspreken. Waarschijnlijk omdat ze thuis niets te zeggen hebben.’

‘Zonder GAS-boetes’

Intussen hebben er zich ook wat studenten en Hart Boven Hard-sympathisanten tussen de Pegida-aanhang gemengd, en ontstaan er overal geanimeerde discussies.

‘Dat is Gent hé, hier praten de mensen nog met elkaar’, lacht een meisje. ‘En allemaal zonder GAS-boetes!’

Wanneer het plein leegloopt blikt Rudy Van Nespen tevreden terug. ‘We hebben op een geweldloze manier onze stem laten horen. Dat was de bedoeling.’ Hij benadrukt dat er de komende weken nog acties gepland zijn.

Ook Jamilia is ondanks alles tevreden dat ze gekomen is. ‘Ik ben toch blij om te zien dat er zo weinig Gentenaars tussen de betogers zaten. Tot een echte conversatie komen was soms moeilijk, maar ik voelde echt dat we dit moesten doen. Het is een heel succesvolle eenmansactie geweest’, lacht ze.

‘Diversiteit is positieve realiteit’

Ook in het Gentse Rabotpark vond tussen 20u en 21u een actie plaats. ‘Dit is geen tegenactie, maar een volksfeest’, verduidelijkt woordvoerster van lokale organisator Hart boven Hard Geertje Franssen. De locatie werd bewust gekozen ‘omdat het een volkswijk is, waar diversiteit de positieve realiteit is’.

Hart boven Hard in het Gentse Rabotpark.
Hart boven Hard in het Gentse Rabotpark.© WB

Dat is namelijk de boodschap die bij de ondergaande zon over het terrein weerklinkt. ‘Een positief signaal van eenheid, solidariteit en verdraagzaamheid’, aldus Franssen. ‘We willen tonen dat er in Gent voor alles en iedereen plaats is, behalve voor racisme en moslimhaat.’

‘Of je ouders nu van Geel of van Ghana, van Brugge of Emirdag zijn, we hebben allemaal roots in de wereld. Diversiteit is wat onze stad karakter geeft. Gent is altijd een smeltkroes geweest’, getuigt de woordvoerster en dat is ook duidelijk in het Rabotpark: een mengelmoes – ze waren met zo’n 400 – van culturen en generaties geniet samen van live-optredens en picknicks.

‘Neem straks maar een foto, dan weten ze dat we hier geweest zijn’, zegt een trotse oude man die met een vriend op de trompetmuziek langs komt gedanst.

‘Beter statement dan confrontatie aangaan’

Hart boven Hard in het Gentse Rabotpark.
Hart boven Hard in het Gentse Rabotpark.© WB

‘We zijn hier niet om over berbers en Noord-Afrikanen te praten die racisme zogezegd als excuus voor hun persoonlijk falen gebruiken’, verwijst Franssen in een speech naar de uitspraken in Terzake van De Wever. ‘Dat Yüksel als beste uit een sollicitatie komt, maar toch naast de job grijpt of minder kans maakt om een huis te huren, dat is de bittere realiteit waar we niet aan mogen wennen.’Volgens Maaike, een picknicker die haar vriendinnen uitnodigde om in het park samen te komen is dit ‘een veel groter statement dan ter plaatse de confrontatie met Pegida aan te gaan. Dit is gezellig samenzijn, echte solidariteit’.

‘Natuurlijk hadden we liever geen Pegida in Gent gehad’, reageert Franssen op de beslissing van burgemeester Daniël Termont (SP.A) om de anti-islambeweging in de stad toe te laten. ‘Zij willen enkel verdeeldheid zaaien.’

‘Ze hebben bussen ingezet om betogers uit pakweg Antwerpen aan te voeren. Maar hier is wel meer volk dan enkele bussen. Gent zal niet zo hard vertegenwoordigd zijn op de Pegida-betoging als hier’, meent Maaike.

Hart boven Hard in het Gentse Rabotpark.
Hart boven Hard in het Gentse Rabotpark.© WB

‘De organisator van die manifestatie stelde nog in de krant dat het moeilijk blijkt om de Vlaming op de been te krijgen’, lacht Franssen. ‘Wel, wij hebben nu eenvoudigweg bewezen dat het niet moeilijk is als het maar om een goede zaak gaat.’

‘Strijd niet gestreden’

En toch mocht de actie zichtbaarder zijn, vinden David en Jonas van de organisatie Actief Linkse Studenten die zich deze avond bij Hart boven Hard aansloten. ‘Pegida in Gent toelaten was een strategische zet van Termont en een steek naar De Wever. We hebben uiteindelijk allemaal het recht op manifesteren. Maar we geloven dat er een echte tegenactie nodig is.’

‘We geven hier een krachtig signaal tegen racisme en haat en dat waarschijnlijk met een veelvoud van het aantal betogers in het centrum van de stad. Maar daarmee is de strijd niet gestreden’, leggen de studenten uit.

Hart boven Hard in het Gentse Rabotpark.
Hart boven Hard in het Gentse Rabotpark.© WB

‘We moeten duidelijker aantonen dat we Pegida hier niet aanvaarden. In het Duitse Dresden, waar aanvankelijk weinig tegenreactie was, is Pegida kunnen uitgroeien tot een beweging die een brede groep aanspreekt. Daar gingen betogers zelfs over tot geweld tegen immigranten. Maar in de Duitse steden waar massaal tegen Pegida betoogd werd, kreeg de beweging geen voet aan de grond. Daarom moeten wij hier ook een duidelijker standpunt tegen Pegida innemen.’In een pamflet van de Linkse Socialistische Partij, Blokbuster en Actief Linkse Studenten wordt opgeroepen om een tegenmobilisatie te organiseren bij de volgende Pegida-actie op 2 mei aan de Moslim Expo in Antwerpen. ‘Daarmee kiest Pegida duidelijk voor confrontatie en provocatie’, luidt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content