Parket onderzoekt hacking ‘gevoelige informatie’ Buitenlandse Zaken
Het federaal parket onderzoekt een grootschalige inbraak in het computernetwerk van de Belgische diplomatie. Alles zou in de richting van hoogtechnologische spionage wijzen.
Het federaal parket onderzoekt een grootschalige inbraak in het computernetwerk van de Belgische diplomatie. Dat zegt parketwoordvoerster Wenke Roggen in De Tijd.
Meer dan waarschijnlijk zijn door de ‘hacking’ vertrouwelijke en gevoelige gegevens over het Belgische buitenlandbeleid uitgelekt. Alles wijst volgens De Tijd in de richting van hoogtechnologische spionage. Het federaal parket benadrukt dat een onderzoeksrechter nog volop onderzoekt wie schuilgaat achter de inbraak in het computersysteem van Buitenlandse Zaken.
Gevoelige informatie
‘We stelden deze hacking begin vorig jaar zelf vast en dienden meteen een klacht met burgerlijke partijstelling in bij de onderzoeksrechter in Brussel’, zegt Joren Vandeweyer, woordvoerder van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken. ‘Of de daders erin geslaagd zijn gevoelige informatie te kopiëren, daarover willen we niet communiceren. Het gerechtelijk onderzoek loopt nog.’
Bij Buitenlandse Zaken werken meer dan 3.100 personeelsleden, onder wie 286 diplomaten in het buitenland en 135 diplomaten bij het hoofdbestuur in Brussel. ‘We zijn ons ervan bewust dat we een interessant doelwit zijn voor hackers en spionage’, stelt Vandeweyer. ‘We leveren dan ook grote inspanningen om onze systemen te beschermen. Nadat we de hacking hadden opgemerkt, riepen we de hulp in van andere gespecialiseerde overheidsdiensten en ook van privé-bedrijven. Het was duidelijk dat we onze beveiliging moesten opkrikken.’
Volgens bronnen dicht bij het gerechtelijk onderzoek komt de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA (nog) niet in het vizier.
Orange Business Services
Het netwerk van Buitenlandse Zaken wordt verzorgd door Orange Business Services, een dochter van France Telecom. Zij haalden eind 2009 het contract binnen voor een wide area Network (WAN) dat de internet- en telefonieverbinding van de bijna 140 diplomatieke en consulaire posten wereldwijd verzorgt.
De waarde van dat contract ligt jaarlijks op 7,5 miljoen euro en dit gedurende vijf jaar. De optimalisatie van het wan-netwerk gebeurt door Riverbed, dat ook diensten aan UCB en Solvay levert.
Begin dit jaar nog meldde securitybedrijf Kaspersky Lab nog dat het een langlopende cyberspionage-campagne op het spoor was. Daarbij werden onder meer aanvallen op diplomatieke en internationale instellingen vastgesteld. De meeste slachtoffers bevonden zich toen in Oost-Europa en de vooramlige Sovjetrepublieken maar ook binnen België werden toen 16 besmettingen ontdekt. (Belga/SD/PJV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier