Oppositie voelt Michel aan de tand in de Kamer – Premier zet gesprekken voort na korte nacht
Premier Charles Michel zoekt voorlopig door middel van bilaterale contacten naar een akkoord over de begroting en een reeks sociaaleconomische hervormingen. Hij bevestigt dat hij donderdag naar de plenaire Kamer komt om vragen te beantwoorden over de politieke situatie.
Premier Charles Michel heeft woensdag tot na middernacht gesprekken gevoerd met verschillende van zijn vicepremiers, in de zoektocht naar een uitweg uit de begrotingsimpasse. Donderdagochtend in zijn ambtswoning zet hij die bilaterale inspanningen voort. Zicht op een nieuw kernkabinet is er voorlopig niet, aldus zijn woordvoerder.
“Iedereen is hier woensdagavond nog geweest, tot drie maal toe. En in alle mogelijke constellaties”, verduidelijkt Michels woordvoerder zonder verder in detail te treden.
“Vanmorgen gaan de gesprekken voort en ook na de plenaire vergadering vanmiddag in de Kamer zullen ze hernomen worden.”
Afspraken voor een bijeenkomst met de vier coalitiepartners samen zijn er nog niet. Afhankelijk van de voortgang van de gesprekken zou daar later op de dag verandering in kunnen komen.
Kamerdebat
Wel bevestigt zijn woordvoerder dat de premier donderdag naar het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer afzakt om vragen te beantwoorden over de situatie.
Normaal gezien had de premier dinsdag zijn state of the union moeten houden, maar de blokkering in de onderhandelingen doorkruiste die traditie. Nadien wilde de oppositie de eerste minister in het parlement aan de tand voelen, maar de meerderheid stemde die vraag weg. Donderdag krijgen ze daartoe dus wel de kans.
Discussie
Intussen spreken CD&V-voorzitter Wouter Beke en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) elkaar tegen over het voorstel van de christendemocraten voor de invoering van een meerwaardebelasting op aandelen.
Tijdens een interview in De Tijd voert Beke aan dat CD&V die maatregel heeft voorgesteld om de verlaging van de vennootschapsbelasting mee te financieren. Die hervorming is het stokpaardje van N-VA. CD&V wil beide dossiers aan mekaar koppelen. ‘We steunen die hervorming, want door de verlaging van het algemene tarief zullen de kmo’s minder hoeven te betalen. Maar wie lasten verlaagt, moet ook elders geld zoeken om die lastenverlaging te financieren. Met enkel het schrappen van de bestaande aftrekken komen we er niet. Daarom hebben we voorgesteld om een meerwaardebelasting op aandelen in te voeren’, aldus Beke.
Van Overtveldt, die de hervorming van de vennootschapsbelasting uitdokterde, is alvast not amused met die bewering. ‘Er is totaal geen meerwaardebelasting nodig om de hervorming van de vennootschapsbelasting te financieren, integendeel’, zegt de minister op Twitter. ‘Zowel in het originele voorstel dat ik gedaan heb, als in de varianten, is de financiering honderd procent rond. En iedereen die iets anders beweert, kent zijn dossier niet’, klinkt het fors. (Belga/KVDA)
Is er een meerwaardebelasting nodig om de hervorming van de vennootschapsbelasting te financieren?
Mijn reactie: pic.twitter.com/8gb1Qt0CTd— Johan Van Overtveldt (@jvanovertveldt) 12 oktober 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Carl Devos: “Dit is een soort collectieve wurggreep”
Zolang de patstelling rond de vermogens niet weg is, lijkt niets zeker. Wat staat er op het spel als de deadline niet gehaald wordt? Terzake vroeg het aan politicoloog Carl Devos.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier