Open VLD kiest zelfbewust voor een federaal België
Op zijn ideologisch Toekomstcongres heeft Open VLD zijn keuze voor het federalisme als staatsordenend principe bevestigd. De liberalen kiezen ook voor de invoering van een federale kieskring.
Met hun keuze voor het federalisme volgen de partijleden de ontwerptekst van hun Toekomstverklaring. Er waren verschillende amendementen ingediend waarin gevraagd werd om een nationale kieskring in te voeren voor de federale verkiezingen en een aanpassing van de tekst in die zin werd zonder veel discussie aangenomen.
“Het is tijd dat de federale parlementsleden zich over alle burgers van het land bekommeren”, luidde een van de interventies. De Mechelse burgemeester Bart Somers had tijdens het congres de leiding over het luik “overheid”. Hij verduidelijkte dat de invoering van een Belgische federale kieskring niet betekent dat er lijsten met 150 kandidaten ingediend zullen moeten worden. “Neen, deze kunnen beperkt blijven tot 20 of 30 mensen die zich over het hele land kandidaat stellen.”
Wat de verdere staatsinrichting betreft, kiest Open VLD “zelfbewust voor een sterk Vlaanderen en Brussel”. “We zorgen ervoor dat de wereldstad Brussel wordt omgebouwd tot een volwaardig gewest en efficiënt wordt bestuurd.” De Vlaamse liberalen en democraten verwerpen expliciet het confederalisme.
Vakbonden moeten rechtspersoonlijkheid krijgen
Vakorganisaties moeten aansprakelijk worden en daarom rechtspersoonlijkheid krijgen. Dat principe heeft Open VLD vastgelegd in zijn Toekomstverklaring. Over het luik economie en fiscaliteit werd op het ideologisch congres van de partij het hardst gedebatteerd, maar de strijdpunten uit de ontwerptekst die voorzitter Gwendolyn Rutten had voorgesteld, bleven behouden.
De discussie over de rol van werknemers- en werkgeversorganisaties zorgde voor de nodige animo. Er werd een amendement goedgekeurd waarin de liberalen stellen “na te denken over een nieuwe rol voor vakbonden en werkgevers”. Op initiatief van onder anderen Senator Nele Lijnen werd eraan toegevoegd dat vakbonden rechtspersoonlijkheid moeten krijgen.
5-5-5-plan
Ook over het zogenaamde “5-5-5-plan” van de Vlaamse liberalen werd pittig gedebatteerd. Door het overheidsbeslag met 5 procentpunt te doen dalen, komt volgens Open VLD ruimte vrij om de werkgevers een loonlastenverlaging van 5 miljard euro te geven en de werknemers een koopkrachtverhoging van eveneens 5 miljard. Na enige discussie werd het principe aangenomen.
Vooral op het voorstel om de huidige vijf tarieven in de personenbelasting te reduceren tot twee, werd tussengekomen. Jong VLD pleitte bijvoorbeeld voor een vlaktaks (slechts één tarief), aangevuld met een belastingvrije som voor wie met hogere belastingen dreigt geconfronteerd te worden. Vicepremier Alexander De Croo legde uit waarom dat volgens hem geen goed idee is. “U creëert voor werklozen een gigantische werkloosheidsval. Niet werken wordt zo aantrekkelijker gemaakt dan wel werken.”
‘Belastingen zijn nodig’
Ook partijvoorzitter Gwendolyn Rutten voelde zich geroepen tussen te komen in het debat over de personenbelasting. “Het huidige systeem is te ingewikkeld. Vandaag betaalt enkel wie zich een goede fiscalist kan veroorloven weinig belastingen. Een eenvoudiger systeem is dus een goedkoper systeem.” Ze maakte ook duidelijk dat belastingen in haar ogen “nodig” zijn, voor het organiseren van onderwijs en de bouw van scholen en wegen, bijvoorbeeld.
Uiteindelijk werd de voorgestelde paragraaf over de vereenvoudiging van de personenbelasting aangenomen, “breder dan we in het begin hadden kunnen verwachten”, grapte De Croo.
Hervorming van de index
Andere punten die voortaan in het ideologisch programma van de Vlaamse liberalen en democraten staan, zijn de eis voor een grondige hervorming van de index, het invoeren van flexi-jobs om mensen fiscaal vrijgesteld bij te laten verdienen in bedrijven, het laten uitvoeren van gemeenschapswerk door wie al langer dan een jaar op zoek is naar werk en het meer flexibel maken van de arbeidsmarkt. Vragen van de jongerenbeweging om de dienstencheques af te schaffen en het ontslagrecht te versoepelen, haalden het niet. (Belga/EE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier