Onderzoek tegen optreden Jef Vermassen in kasteelmoord

© Belga

Er komt een onderzoek om na te gaan of advocaat Jef Vermassen zijn boekje te buiten is gegaan in de zaak van de kasteelmoord. Vermassen trekt zich terug als raadsman van dokter André Gyselbrecht, de verdachte schoonvader van slachtoffer Stijn Saelens.

‘Meester Vermassen zal in verband met het dossier van de kasteelmoord geen verklaringen meer afleggen in de pers.’ Dat laconieke zinnetje stond in de het perscommunique van stafhouder Albert Coppens die aankondigde dat Vermassen zich terugtrekt als raadsman van een verdachte in de kasteelmoord.

‘Mijn collega’s hebben me de les niet te spellen, enkel de stafhouder kan dat,’ reageerde JefVermassen vorige week nog op de kritiek van andere advocaten op zijn verklaringen in de media over de kasteelmoord.

Vermassen had eerst gezegd dat hij uit de lichaamstaal van dokter André Gyselbrecht, de verdachte schoonvader van slachtoffer Stijn Saelens, kon afleiden dat hij onschuldig was. Toen de aanwijzigingen zich opstapelden, verandere Vermassen het geweer van schouder.

Foefeladvocaat

Voor de camera’s vertelde hij dat hij zijn cliënt nog enkele dagen bedenktijd gaf om eindelijk de waarheid te vertellen. ‘Ik heb hem in de gevangenis van Gent aangeraden alles te zeggen wat hij weet. Ik wil dat dokter Gyselbrecht de waarheid spreekt. Een goede verdediging begint met de waarheid. Ik ben geen foefeladvocaat.

Dat Vermassen daarmee tenminste de indruk wekte zijn client niet te geloven en dat openlijk verkondigde en dat hij daarnaast ook suggereerde dat er veel foefeladvocaten rondlopen lokte veel kritiek uit bij zijn collega’s.

Deontologische fouten

Intussen heeft de stafhouder van Vermassen dus wel degelijk gereageerd. Er komt een onderzoek naar de verklaringen van Vermassen in het dossier van de kasteelmoord. Het onderzoek moet uitwijzen of Vermassen deontologische fouten maakte.

Het gaat louter om een informatief onderzoek. Pas als blijkt dat Vermassen de regels overtrad, kan er eventueel een tuchtonderzoek worden opgestart.

“Zoals gebruikelijk bij elke raadpleging van de stafhouder, zal deze alle informatie inwinnen die hij nodig acht teneinde na te gaan of het optreden van meester Jef Vermassen in dit dossier aanleiding zou kunnen geven tot een tuchtonderzoek,” zegt de stafhouder.

De stafhouder heeft Vermassen ook geadviseerd om zich terug te trekken als raadsman van André Gyselbrecht. Vermassen kondigde daarna zelf aan dat hij opstapt.

Belangenconflict

Een reden voor zijn vertrek wordt niet gegeven. De jongste dagen werd gespeculeerd over de exit van Vermassen uit de kasteelmoord omdat hij vorig jaar de raadsman was van de dochter van de verdachte, die zich nu burgerlijke partij heeft gesteld. Dat kan worden gezien als een belangenconflict.

De stafhouder biedt Vermassen hier mogelijk een elegante manier om zonder veel kleerscheuren terug te trekken uit het dossier. Hij sluit zijn mededeling af met de melding dat hij over individuele dossiers en individuele advocaten geen publieke verklaringen kan afleggen en dus ook in dit dossier geen verdere informatie kan meedelen. (INM/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content