NTGent zoekt IS-strijders: minister Gatz ziet juridische bezwaren en wil gesprek
NTGent is op zoek naar teruggekeerde Syriëstrijders voor een theatervoorstelling over het Lam Gods. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) ziet een probleem met het strafrecht. Hij rekent op een gesprek met het NTGent.
‘Lam Gods’ wordt in het najaar de eerste NTGent-productie van Milo Rau, de nieuwe artistieke directeur van het gezelschap. Rau wil het beroemde schilderij van de gebroeders Van Eyck omvormen tot een theaterstuk over de Gentse samenleving van vandaag.
Productieleider Annabel Heyse zoekt daarom een reeks uiteenlopende profielen. Een Adam en een Eva bijvoorbeeld. Maar ook Ridders van Christus, de kruisvaarders van destijds. ‘In onze moderne, superdiverse maatschappij moet het begrip kruisvaarder natuurlijk opengetrokken worden’, zegt Heyse in Het Laatste Nieuws. NTGent zoekt daarom naar ‘overtuigde gelovigen’. En dat gaat breed. ‘U vecht voor uw overtuigingen? U hebt gevochten voor IS?’
‘Ik wil nu niet zeggen dat we actief IS-strijders aan het rekruteren zijn’, zegt Tom De Clercq, persverantwoordelijke van NTGent. ‘Maar als zo’n verhaal in de voorstelling past, sluiten we dat zeker niet uit.’
Arabist en jihadkenner Pieter Van Ostaeyen denkt dat de zoektocht moeizaam zal verlopen. Hij heeft ook ethische bedenkingen.
Niet realistisch
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) ziet een probleem met het strafrecht. ‘Het is denkbaar dat in het concept van het NTGent Syriëstrijders worden ingezet – in zoverre er niet wordt aangezet tot haat -, maar in de praktijk is het onmogelijk’, zegt Gatz in een reactie aan Belga.
De minister wijst erop dat Syriëstrijders bij hun terugkeer meteen aangehouden worden en door de politie ondervraagd worden. ‘Ik weet dus niet of de oproep van het gezelschap realistisch is’, aldus Gatz.
In het Vlaams Parlement zei Gatz (Open Vld) dat hij een gesprek met het NTGent wil. Geen enkele fractie steunt de plannen van regisseur Rau. ‘De artistieke vrijheid is belangrijk, maar heeft ook haar grenzen en die grenzen worden mee bepaald door de strafwet’.
Naast de juridische opmerkingen heeft Gatz nog meer bezwaren. Zo dreigt het stuk voor verdeeldheid te zorgen, iets wat volgens Gatz haaks staat op de opdracht van het Gentse stadstheater. Daarnaast zijn er ook de wonden van de slachtoffers van IS-strijders. ‘Je kan die wonden niet ongestraft openrijten, voor zover die wonden al geheeld zijn’, aldus Gatz.
Daarom wil Gatz graag in gesprek gaan met het NTGent. ‘Ik reken op een pittig en openhartig gesprek’, klinkt het.
Grenzen
Het Gentse stadsbestuur vraagt dat NTGent zich binnen de grenzen van het wettelijke houdt. ‘Zolang het NTGent zich aan de grenzen van het wettige houden staat de artistieke vrijheid voorop’, zegt woordvoerder Claude Beernaert van Gents burgemeester Termont. ‘Kunst mag tot de verbeelding spreken en het maatschappelijk debat aanwakkeren’, klinkt het.
Ondertussen verzet de Gentse oppositie zich tegen de uitspraken van productieleider Annabel Heyse van het NTGent. ‘Terugkerende Syriëstrijders horen niet thuis op het podium maar in de gevangenis’, zegt N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt op Twitter.
‘Artistieke vrijheid is uiteraard belangrijk, maar tegelijk ook niet grenzeloos. Wat nu gebeurt kan voor ons helemaal niet’, zegt Van Bossuyt. Zowel N-VA als Vlaams Belang kondigen interpellaties aan in de Gentse gemeenteraad. ‘Gaan we van jihadstrijders nu al romantische figuren maken?’, vraagt Johan Deckmyn van Vlaams Belang zich af.
‘Dit is een verheerlijking van de jihad zonder kritische stellingname. Hier wordt Syriëstrijders letterlijk en figuurlijk een podium gegeven.’ Deckmyn ziet gelijkenissen met het controversiële optreden van ex-syriëstrijder Michael Younes Delefortrie in VRT-programma De Afspraak in 2015. De Vlaams Belang-fractieleider wil weten of het stadsbestuur de zaak met het NTGent heeft doorgesproken.