‘Nieuwe regering Di Rupo is allerergste wat ons land kan overkomen’
In ‘Café bij Bracke en vrienden’ schetst Kamerlid Siegfried Bracke ‘de stand van het land’ en wat er allemaal misloopt.
N-VA is in Dendermonde begonnen aan een roadshow langs zestien café’s in heel Vlaanderen.
In ‘Café bij Bracke en vrienden’ schetst Kamerlid Siegfried Bracke ‘de stand van het land’ en hoe de partij die wil veranderen. “En dat kan enkel en alleen door confederalisme”, zegt Bracke, die vindt dat zijn weekendinterview in De Standaard fout wordt geïnterpreteerd.
Het vermeende conflict tussen het Kamerlid en de partijtop is al voor aanvang van het evenement hét gespreksonderwerp bij de talrijk opgekomen N-VA-leden. Nochtans is daar volgens Bracke geen enkele reden toe.
Staatshervorming geen doel op zich
“Ik heb mijn excuses aangeboden aan de partijvoorzitter, omdat ik voor mijn beurt heb gesproken”, zegt Bracke. “Maar als je het interview goed leest, zie je dat ik ervan overtuigd ben dat hervormen niet mogelijk is zonder confederalisme. Een staatshervorming is geen doel op zich, ze dient als middel. Een middel dat we absoluut nodig hebben in dit land.”
Dat vindt ook Vlaams fractieleider Matthias Diependaele, die samen met Bracke presenteert. “Het confederalisme is net de conclusie van deze voorstelling, die al drie maanden wordt voorbereid”, zegt hij.
Somber beeld van het land
In wat volgt schetst N-VA een somber beeld van het land, met een nadruk op de hoge belastingdruk. “Vergeet niet dat 80 procent van de belastingen door Vlamingen worden betaald”, zegt Open VLD’er Herman De Croo in een tv-fragment waarrond Bracke zijn voorstelling opbouwt.
“We hebben de hoogste belastingdruk in Europa, en wat krijgen we daarvoor terug? “, vraagt Bracke. “Een groot armoederisico – zeker bij gepensioneerden – een dure gezondheidszorg en relatief het hoogste aantal agenten, belastingcontroleurs en politici in de EU.”
Socialisten grote boemannen
De staatshervorming die de huidige regering doorvoerde heeft de toestand er alleen maar ingewikkelder op gemaakt, vindt Diependaele. “Ingewikkelder en dus duurder. Vlaanderen heeft bevoegdheden gekregen voor vanalles, behalve voor wat er echt toe doet: het sociaal-economische. Het meest voorkomende woord in het Vlinderakkoord is ‘behalve’.”
De enige uitweg is het confederalisme, benadrukken beide sprekers. Daarbij reiken ze de hand aan CD&V en Open VLD, partijen die volgens N-VA het confederale model genegen zijn, zoals moet blijken uit een reeks goedgekozen tv-fragmenten van onder meer Servais Verherstraeten en Gwendolyn Rutten.
Grote boemannen blijven de socialisten: “Het allerergste wat ons land kan overkomen is een nieuwe regering Di Rupo, want dat is stilstand. Het hoeft zo niet te zijn”, concludeert Bracke. (Belga/TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier