Niet doemdenken over radicale moslims: ‘Jihadisten in Europa zijn eenlingen’
Volgens de Franse politicoloog Olivier Roy moeten we het gevaar van jihadisten die na hun terugkeer uit Syrië aanslagen plegen in Europa, niet overdrijven.
Uit welk milieu komen de Europese jihadstrijders en waarom gaan ze naar Syrië toe?
Roy: De meeste Syriëgangers komen niet uit de kring van salafisten. Hun keuze is geen teken dat de geloofsgemeenschap als geheel radicaler wordt. Hun bekering verloopt heel erg snel, vaak gaat het binnen een jaar van bijna geen, naar opeens heel erg veel religie. Het zijn vaak delinquenten die in de gevangenis tot het geloof komen, zoals Mohamed Merah, de ‘scootermoordenaar van Toulouse’, en Mehdi Nemmouche, die in Brussel toesloeg.
Bagatelliseert u het gevaar niet? De Baader-Meinhofgroep schoot niet zoals Merah kinderen op een schoolplein door het hoofd.
Roy: Natuurlijk is het gevaarlijk en er zullen meer aanslagen volgen. Maar ik geloof dat dit eenlingen zijn, er is geen strategie en in die zin blijft het gevaar beperkt. We hebben het daarbij goed in de hand, er wordt vaak preventief ingegrepen, gevaarlijke mensen worden gevolgd. Ook al lukt dat de inlichtingendiensten niet altijd omdat het er zo veel zijn.
Een chef van de inlichtingendienst noemt Syriëveteranen tijdbommen. Sommigen zijn al klaargestoomd om in Europa aanslagen te plegen.
Roy: Dat betwijfel ik. De actie van Nemmouche bleek slecht voorbereid, hij liet zich erg makkelijk pakken terwijl hij nog meer van plan was. Dat wil niet zeggen dat dit niet vaker zal gebeuren: we hadden al aanslagen in Casablanca in 2004, in Boston bij de marathon, we hadden Merah in Toulouse en onlangs dus Nemmouche. Deze acties hebben steeds minder te maken met een reëel conflict, met de aanwezigheid van westerse troepen in het Midden-Oosten of in een ander islamitisch land. Zonder de Palestijns-Israëlische kwestie zou het ook gewoon doorgaan, het is hun spookoorlog, die dient geen enkel concreet doel. (KJ)
Het volledige interview met Olivier Roy leest u deze week in Knack.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier