Eddy Eerdekens
N-VA wil kiespubliek van Open VLD leegroven
Met de overstap van Annick De Ridder versterkt de N-VA zich opnieuw op haar economische flank. Tegelijkertijd maakt de partij van Bart De Wever duidelijk dat het kiespubliek van Open VLD aangeschoten wild is.
LDD is gedecimeerd, het Vlaams Belang is leeggeroofd, bij SP.A valt niets te halen en CD&V blijft voorlopig buiten schot wegens de eerstaanwezende partij waarmee nog moet worden onderhandeld. Het volgende electoraal doelwit van N-VA is Open VLD.
Dat wordt duidelijk met de overstap van het Antwerpse boegbeeld Annick De Ridder die haar partij met slaande deuren verlaat, amper een dag nadat Open VLD een succesvol congres afsloot.
‘De overstap van Annick De Ridder naar N-VA werd zo geregisseerd dat Open VLD maximaal schade zou lijden,’ schrijft De Morgen. ‘Een bewijs dat N-VA haar groeikansen in de liberale kiezershoek zoekt.’
Toen Knack.be enkele maanden geleden een rondvraag bij politieke journalisten deed over de inzet van de verkiezingen 2014, luidde het antwoord steevast: of het confederalisme of de economie. Op dat ogenblik slaagde de N-VA er nog in om met haar eigen definitie van het confederalisme een deel van de electorale agenda te bepalen.
Annick De Ridder verlaat Open VLD met slaande deuren
Eddy Eerdekens
Na de congressen van de grote partijen, liggen de kaarten anders. De verkiezingen van 2014 zullen over de economie gaan en over niets anders.
Dat de N-VA nood heeft aan versterking op dat vlak, werd duidelijk toen de partij Johan Van Overtveldt binnenhaalde. Op de dag dat Van Overtveldt de overstap maakte van de hoofdredactie van Trends naar de N-VA, kwamen telkens twee reacties terug: ‘Dit stond in de sterren geschreven’ en ‘Er zullen er nog volgen.’
Van Overtveldt maakte de overstap in schoonheid en in stijl. Hij schreef voor deze website een artikel waarin hij zijn beslissing motiveerde en hij bedankte de redactie van Trends en Roularta voor de jarenlange samenwerking.
Annick De Ridder doet dat niet. Ze verlaat Open VLD na 15 jaar met slaande deuren. Ze doet haar overstap amper één dag na het congres waarmee Open VLD op een positieve manier in het nieuws kon komen. Tekenend is dat ze Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten niet op de hoogte bracht.
Ze laat de kans liggen om van haar overstap een positief verhaal te maken. Ze legt niet zozeer de nadruk op wat ze kan betekenen voor de N-VA maar eerder op wat haar stoort aan Open VLD.
‘Ik herken me niet meer in deze liberale koers van Open VLD,’ zei De Ridder. ‘Ik voelde me vervreemden van de partij van de belastingen op de bedrijfswagens en de liquidatiebonus. De partij noemt dat zelf pestbelastingen maar ze heeft die toch maar laten passeren.’
‘De partij zit in een federale regering die de ondernemers pest. Open VLD is als regeringspartij mee verantwoordelijk voor het beleid van de regering Di Rupo dat jobs vernietigt.’
Met de overstap van Annick De Ridder is de laatste vacature bij N-VA niet ingevuld
Eddy Eerdekens
Een beetje eigenaardig (en ook niet echt heel geloofwaardig) is dat De Ridder met deze kritiek pas naar buiten komt wanneer ze de partij verlaten heeft en niet toen ze als niet onbelangrijk lid van Open VLD mee de koers van die partij kon bepalen of toch op zijn minst er commentaar op kon geven. Ze had er ook geen moeite mee om jarenlang keihard uit te halen naar de Vlaamse meerderheid waarvan ze nu van de ene op de andere dag zelf deel uitmaakt. Hoe gemakkelijk zal het haar vergaan om ook in al deze dossiers een bocht van 180 graden te maken?
De N-VA doet bij dit alles een goede zaak. Met Annick De Ridder haalt de partij na Johan Van Overtveldt opnieuw een pak economische geloofwaardigheid binnen.
Met de overstap van De Ridder is de laatste vacature bij N-VA niet ingevuld. De partij van Bart De Wever rekruteert. In de zes maanden voor de verkiezingen zullen er nog spraakmakende aanwinsten volgen. Als u hierover een weddenschap aangaat, neemt u geen groot risico als u uw geld inzet op overlopers van de Open VLD.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier