Freddy D’Hondt van de Gentse camping ‘t Stropke: ‘Mensen weer een doel geven in hun leven, daar doe ik het voor’

© Saskia Vanderstichele
Stijn Tormans

Op 4 mei wordt er een benefietavond georganiseerd voor camping ’t Stropke in Gent. Het is nodig, want de bijzonderste camping van het land heeft bijzonder woelige maanden achter de rug.

Aan de rand van Gent, vlak bij de Blaarmeersen, ligt een heel bijzondere camping. Een toevluchtsoord voor mensen die de waanzinnige huurprijzen in de stad niet meer kunnen ophoesten. Ze wonen er in een caravan. Bezieler van het project is Freddy Dhondt, een ex-werknemer van Volvo. Vroeger, toen hij nog geen baas was, bracht hij zijn zomers door op deze camping. Maar hij zag hoe alles verloederde. ‘De heroïne droop uit de caravans en in de buurt werden vrouwen aangerand. De paar gewone mensen die nog overgebleven waren, smeekten mij: “Freddy, neem het alsjeblieft over”.’

Dat deed Freddy. Hij gooide alle druggebruikers eruit, en maakte er een sociaal project van: camping Artevelde werd camping ’t Stropke. Toch was het de voorbije jaren nooit rustig aan de Sneppenbrugstraat 3. Eerst wilde de groene schepen van ‘t Stropke een natuurgebied maken. En onlangs keurden ze de elektriciteit af. ‘We hebben altijd een huishoudelijke keuring gekregen,’ vertelt Freddy, ‘maar plots moesten we voldoen aan de strengere eisen die ze aan de industrie stellen. Alle elektriciteit moest vervangen worden: een compleet onverwachte rekening van 87.700 euro! De camping doet het goed, maar welke vzw heeft zo’n som nu in de lade zitten? Je kunt ook maar werken met het geld dat je binnenkrijgt.’

Het einde van ’t Stropke dreigde, want het was bijzonder dringend. ‘Ze keuren dat dan af op vrijdag en doen alsof op maandag alles in de fik zal vliegen. Godzijdank heb ik twee geldschieters gevonden die alles wilden voorschieten. De elektriciteit is nu vervangen, maar het geld moet terugbetaald worden. Vandaar dat we een benefiet-dansavond organiseren in zaal Nova. De opbrengst is ook bestemd voor het sanitair dat moet gerenoveerd worden.’

Sommigen beweren dat ze opkomen voor de armen, anderen doen het.

Krijgt u steun van de politiek?

Freddy Dhondt: Vroeger van de PVDA en het Vlaams Belang. Maar de voorbije maanden heb ik ontzettend veel hulp gekregen uit totaal onverwachte hoek. Manuel Mùgica Gonzalez is oud-woordvoerder van de politie en lid van de Open VLD. In de gemeenteraad heeft hij ons een paar keer ontzettend hard verdedigd. ‘Dankzij Freddy is daar alles weer veilig.’ Dat heb ik enorm geapprecieerd. Ook onze burgemeester Mathias De Clercq wil ik bedanken: hij gedraagt zich echt als een burgervader. Ik had nooit gedacht dat ik uit die hoek steun zou krijgen. Ik kom zelf uit een rood nest, hè. Sommigen beweren dat ze opkomen voor de armen, maar anderen doen het ook echt.

U doelt nu op de groenen, die hier een natuurgebied van wilden maken.

Dhondt: Terwijl ik zelf altijd een groene ben geweest. Uiteindelijk is het een compromis geworden. De camping mag blijven, maar een deel is verdwenen voor een wandelpad met een breedte van 18 meter. Twaalf mensen heb ik daardoor moeten ontgoochelen. Zij moesten de camping verlaten. Een van hen is intussen gestorven. Hij zag die verhuizing niet zitten.

Intussen is Gent compleet onbetaalbaar. Zijn er meer ’t Stropkes nodig?

Dhondt: Zeker. Er wonen hier nu 52 mensen, maar elke week moet ik mensen ontgoochelen. Maar bon, ik heb ook vijf mensen kunnen opvangen die geen enkel doel meer hadden. Dankzij ’t Stropke kregen ze weer zin in het leven. Misschien zal het nog een jaar duren vooraleer ze er bovenop zijn, misschien tien jaar. Maar ooit zal het gebeuren. Daar doe ik het dus allemaal voor.

‘t Stropke, de meeste bijzondere camping van het land: ‘Ik herken mijn Gent soms niet meer’

Op 4 mei wordt er een benefietavond georganiseerd voor ‘t Stropke in zaal Nova, in de Sint-Bernadettestraat in Sint-Amandsberg. Een dj zal er seventiesmuziek spelen en er mag gedanst worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content