‘Lange formatie is geen probleem voor de financiële markten’
Knack vroeg aan buitenlandse experts hoe de financiële markten dit keer zullen reageren als de regeringsvorming opnieuw lang zou aanslepen. De ratingbureaus Moody’s en Standard & Poor’s maken zich alvast weinig zorgen.
Knack ging langs bij zes vertegenwoordigers van internationale economische spelers: de OESO, het Internationaal Monetair Fonds, de ratingbureaus Moody’s en Standard & Poor’s, de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) en de Nederlandse bank ING. En wat blijkt? Niemand luidt de alarmklokken. Integendeel.
Volgens Sarah Carlson van Moody’s is de Belgische economie robuust en erg gediversifieerd gebleken. ‘Er zijn economieën die het veel slechter hebben gedaan. Zo heeft de redding van de Belgische banken, ook die van Dexia, de overheidsschuld veel minder doen stijgen dan elders.’
Qua overheidsschuld doet België het niet zo goed als Nederland, weet ook Carlson. ‘Maar België heeft historisch bewezen dat het flexibel kan omspringen met zijn belastingen als de nood hoog is. Er is dus geen groot risico dat de schulden op zeker ogenblik niet meer afgelost kunnen worden. Daarvoor zijn de instellingen die de fiscaliteit sturen te sterk. Zelfs als de onderhandelingen zo lang duren als bij de vorige regeringsvorming denk ik niet dat de markten zullen twijfelen aan de Belgische kredietwaardigheid.’
Ook het ratingbureau Standard & Poor’s ligt niet wakker van een eventuele lange regeringsvorming. ‘Er is de laatste jaren een consensus gegroeid over de aard van de economische hervormingen onder een groot deel van de partijen, ook de N-VA. Wij verwachten dan ook dat die consensus – over een pensioenhervorming, begrotingsdiscipline, concurrentiekracht en de arbeidsmarkt – zal worden voorgestaan door de volgende regering. De komende jaren verwachten wij een graduele stabilisering van het economisch beleid.’ (JH)
Het volledige verhaal leest u deze week in Knack.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier