Kritiek op nultolerantie hangjongeren aan de kust neemt toe
De nultolerantie tegenover hangjongeren, zoals die door de politie Westkust wordt gepland, is contraproductief. Dat is de mening van een criminoloog aan de K.U.Leuven, het Kinderrechtencommissariaat en de Vlaamse Jeugdraad.
De politie Westkust start in de zomervakantie met een VIP-behandeling voor jongeren die overlast veroorzaken, waarbij VIP staat voor ‘Very Irritating Police’ of ‘Erg Vervelende Politie’.
“Criminologisch onderzoek toont aan dat nultolerantie tegenover hangjongeren absoluut niet werkt”, zegt Stijn Vivijs, coördinator van het Instituut voor Criminologie van de KUL. “Dit is enkel nuttig bij een zeer acuut probleem dat de bevolking bedreigt.”
Volgens Vivijs zal de ‘Irritating Police’ leiden tot een kat-en-muisspel met de jongeren. “De politie neemt hier duidelijk het gedrag van de jongeren gewoon over. Die laatsten zullen het spel willen meespelen en gaan wellicht de politie uitdagen.”
De criminoloog, die de Mechelse politie adviseerde over hun probleem met hangjongeren, vindt dat de politie aan de kust overdrijft. “Het gaat hier niet om een concreet probleem van overlast, maar eerder om een onveiligheidsgevoel.”
“Op die manieren worden ook gezinnen weggepest”
Ook bij het Kinderrechtencommissariaat is er weinig begrip voor de aanpak aan de kust. “Het is jammer dat er lukraak acties worden ondernomen die jongeren viseren”, zegt Bruno Vanobbergen van het Commissariaat. “Er is een integraal beleid op lange termijn nodig. Het jeugdbeleidsplan van de Vlaamse overheid is hier een duidelijke aanzet toe.”
De Vlaamse Jeugdraad vindt de keuze om jongeren te viseren en irriteren “onverstandig”. “Politiemensen die jongeren gaan enerveren, zullen eerder brandjes maken dan blussen”, stelt de raad in een mededeling. “Op deze manier worden jongeren, maar ook gezinnen met kinderen, weggepest. Zo trekt de politiechef helemaal de stekker uit de tolerantie en de toekomst van de Westkust.”
Sint-Niklaas: “Hier is niet goed over nagedacht”
De politie in Sint-Niklaas, die te kampen heeft met hangjongeren op het recreatiedomein De Ster, heeft weinig begrip voor de aanpak van de politie in de Westhoek.
Het recreatiedomein De Ster is een sterkhouder van het lokale toerisme, maar wordt al een tiental jaar overspoeld door hangjongeren, voornamelijk uit Antwerpen. In 2003 liep de situatie uit de hand en kwam het tot een steekpartij met 3 gewonden.
“Toen hebben we een korte periode zeer repressief opgetreden”, zegt Danny Piessens, diensthoofd operaties bij de Sint-Niklase politie. “Net zoals de kustpolitie nu van plan is, vroegen we van alle verdachte jongeren onmiddellijk de identiteitskaart.”
Een dergelijke aanpak is volgens Piessens nuttig, maar enkel als de tijdspanne zeer beperkt is. “De zogenaamde Very Irritating Police zal enkel extra irritatie bij de jongeren opwekken”, zegt de Sint-Niklazenaar. “Hier is niet goed over nagedacht.”
Op De Ster wordt sinds 2004 zo veel mogelijk preventief gewerkt. De politie is er altijd zichtbaar, maar benadert niet elke jongere.
“Als er problemen ontstaan, deinzen we er niet voor terug om in discussie te treden met de jongeren”, aldus Piessens. “We laten hen hun gedacht zeggen en meestal zien ze dan in dat ook de andere toeristen zich willen amuseren zonder overlast.”
Sinds 2003 zijn er geen grote incidenten meer geweest op De Ster. (Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier