Justitiewachter Jan Nolf is ‘gevaar voor justitie’ volgens Europees rapport
Justitiewachter Jan Nolf vraagt een correctie van de zwarte lijst van het Europees Netwerk Hoge Raden van Justitie omdat hij ten onrechte als ‘gevaar voor de justitie’ wordt beschouwd. ‘Kritische analyse wordt op één hoopje gegooid met populistische media, bedreigingen en desinformatie, zoals in vroegere Oostblok-landen.’
Enkele weken geleden werd ere-vrederechter en justitiewatcher bij Knack.be Jan Nolf getipt over een belangrijk, maar weinig bekend Europees rapport. Het Europees Netwerk van Hoge Raden van Justitie heeft Nolf namelijk in haar jaarlijks rapport 2014 in Appendix F geklasseerd. Dat is een lijst van 10 voorbeelden van risico’s die “de onafhankelijkheid van de gerechtelijke macht bedreigen”, en dat in zes verschillende landen.
Ere-vrederechter Nolf wordt daarin vermeld als een voorbeeld van gevaar in België. Ons land werd op de tweede plaats gerangschikt net na Polen, en gevolgd door Slovenië, Ierland, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk.
De lijst van Appendix F werd opgesteld ter illustratie van hoofdstuk VII van het rapport (p. 39 – 44). Daarin wordt de druk op de rechterlijke macht aangekaart. Méér dan de druk van politici en corruptie wordt de druk vanwege de media als het grootste risico beschreven (“This risk by pressure from the media is regarded as the most pressing and dangerous“).
Nolf: ‘Kritische analyses op een hoop met bedreigingen’
‘Op die manier wordt kritische analyse en opiniewerk in België op één hoopje gegooid met populistische media, bedreigingen en desinformatie, zoals vooral in vroegere Oostblok-landen voorkwam’, zegt Jan Nolf aan Knack.be.
‘Het toppunt is dat het rapport in zijn besluiten pleit voor meer kwaliteit, transparantie, en dialoog van justitie met de samenleving. Ook externe controle wordt bepleit, in tegenstelling tot wat door het publiek begrepen wordt als “zelfbelang, zelfbescherming, en de ons-kent-ons-mentaliteit” binnen justitie.’
Ere-vrederechter Nolf benadrukt dat een meer transparante en toegankelijke justitie net ook zijn boodschap is in zijn vele columns en interviews, ‘en dat zowel voor als nadat ik afscheid nam van het vrederechterschap’.
Wrevel bij Belgische Hoge Raad voor de Justitie
Nolf meent dat het verslag van het Europees netwerk het resultaat is van ongenoegen binnen de Belgische Hoge Raad voor de Justitie (HRJ). ‘Daarover heb ik in de afgelopen jaren tal van politiek geïnspireerde dysfuncties aangekaart.’
De Association Syndicale des Magistrats (ASM) organiseerde op 18 oktober 2013 in Brussel een colloquium over de talrijke onwettelijke en gepolitiseerde situaties binnen de HRJ. De analyse van Jan Nolf werd daar door eminente advocaten en academici bevestigd.
‘Dat de Belgische HRJ via de Europese koepel van Hoge Raden nog uitgerekend op de luider van de alarmklok afgeeft, is berekend en verontrustend’, aldus Nolf. ‘Het zegt alles over hoe stekelig en allergisch justitie met de media en democratische kritiek omgaat: “quod erat demonstrandum” dus…’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier