Hans Bonte op top Witte Huis: ‘Zowel keiharde vuist als helpende hand’
Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde, uitgenodigd op de Witte Huis-top over gewelddadig extremisme, kwam tijdens de openingszitting met vice-president Biden aan het woord. Wat zijn boodschap was? “Een keiharde vuist voor wie geweld pleegt, maar een helpende hand voor wie in nood verkeert”.
Hans Bonte, aan de telefoon, kort na zijn eerste dag op de Witte Huis-top rond gewelddadig extremisme, vindt het allemaal behoorlijk indrukwekkend. De omgeving, het gebouw, de sfeer, de andere genodigden, vice-president Joe Biden die niet noodzakelijk de reputatie heeft het diepste vat in de kelder te zijn, maar die in dit geval volgens Bonte een meer dan gedegen indruk gaf.
Bonte: “Hij was duidelijk goed voorbereid. Hij wist wie we waren, hij nam ons ook apart. Het is een onderwerp waarover is nagedacht, hij gaf zijn perspectief op de zaak.”
Biden loofde bij het begin van zijn toespraak de twee Europese burgemeesters, Bonte, en Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Hij noemde hen “recht-voor-de-raap” en zei dat ze getoond hebben dat “innovatieve maatregelen werken. Ze lopen vooruit op de kudde”.
En zijn ‘Inclusiviteit. Inclusiviteit. Inclusiviteit‘ ligt niet zo veraf van wat u zelf in Vilvoorde probeert?
“Er waren twee elementen die hij benadrukte. De inclusiviteit. Maar ook: we moeten mekaar zien en blijven zien. Alle bewoners moeten de indruk hebben dat ze meetellen, dat ze meetellen voor gezagdragers. En de achterstelling moet aangepakt worden. Het deed deugd dit van hem te horen. Het was niet noodzakelijk wat in andere bijdragen naar voor kwam.”
Wat was daar dan de teneur?
“Toch vaak: dat het een probleem is van en binnen de islam, dat de moslimgemeenschap maar zelf moet aanpakken en oplossen. Terwijl ik ervoor pleitte om iedereen erbij te betrekken. De hele gemeenschap moet eensgezind worden, niet tegen radicalisme, want er is op zich niks tegen op het hebben van radicale ideeën, maar tegen gewelddadig extremisme. We moeten eendrachtig een keiharde vuist maken tegen geweld, maar tegelijk een helpende hand uitsteken en respect tonen voor wie in nood verkeert en hulp behoeft.”
Na de vergadering werden de burgemeester van Rotterdam en ik nog naar Rand Beers gebracht, van Homeland Security (hij is de op een na hoogste binnen dat departement en adviseert de president, RR), die vragen had over onze aanpak. We hebben ongeveer een uur ervaringen uitgewisseld.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier